Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
SLAVLJE KROZ LIPANJ

Općina Kaptol u čast svome danu i zaštitniku ima brojne kulturne, sportske i zabavne sadržaje

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Općina Kaptol u čast svome danu i zaštitniku ima brojne kulturne, sportske i zabavne sadržaje Požega.eu | Općina Kaptol u čast svome danu i zaštitniku ima brojne kulturne, sportske i zabavne sadržaje

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Dan Općine Kaptol i zaštitnika svetog Petra i Pavla proslavit će se od 14. do 30. lipnja na raznim lokacijama diljem Kaptola, a za posjetitelje je organizirano mnogo sportskih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Glavni organizatori događanja su Općina Kaptol i Turistička zajednica Zlatni Papuk uz pomoć velikog broja udruga i institucija u kulturi. Sve to je bila tema konferencije za medije.


-Po prvi puta imamo dan branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca, predstavit ćemo monografiju Ivo Čakalić u čast tom znamenitom sumještaninu, imati koncert klasične glazbe i drugo – kazao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić. Kristina Rupert iz TZ Zlatni Papuk je predstavila program.
-Svečanosti počinju Halštatskim danima koji se odvijaju u sklopu Europskih dana arheologije, a tema im je Tekstil u željeznom dobu. Ovaj festival oživljene povijesti trajat od 14. do 16. lipnja, a realizirat će se uz pomoć partnera u Udruzi Staza željeznog doba Podunavlja, a to su Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Odjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – ističe K. Rupert.


Prvoga dana je međunarodna konferencija Iron Age Textiles: Stories from European Crossroads koja u Kaptol dovodi najistaknutije znanstvenike Europe u oblasti prapovijesnog tekstila, a uvečer je predavanje Julie Fileš Kramberger Tekstil u prapovijesnoj arheologiji i dvije izložbe Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria i 3D Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike.
U nedjelju 16. lipnja, na Trgu Vilima Korajca od 17 sati počinje sajamski dio. Posjetitelji će moći obići arheološki lokalitet Kaptol uz stručno vodstvo, sudjelovati u nizu interaktivnih radionica kao što su Klinci željeznog doba, Prapovijesni (o)tisak, Arheološko iskapanje, Lončarenje i Tkanj, te nagradnoj igri Lov na blago, a i ove godine se može kušati halštatska hrana kao i proizvodi lokalnih dionika koji svoj brend vežu uz arheološki lokalitet. Vrhunac dana bit će modna revija prapovijesne odjeće.
 Proslava se nastavlja se 22. lipnja Danom branitelja Općine Kaptol sa svečanim mimohodom i svetom misom, te Danom kulture Češke besede, a bit će predstavljena i monografija Sto godina Češke besede Kaptol.
 Nadalje 27. lipnja predstavit će monografiju izrađenu u čast istaknutom kaptolačkom pjesniku, umjetniku i zapisivaču običaja Ivi Čakaliću, a uoči blagdana u Starom gradu od 20 sati tradicionalno će se održati koncert klasične glazbe Tu es Petrus. Nogometni klub 29. i 30. lipnja organizira Kaptol Kup koji je turnir za mlađe kategorije.
-Vidljivo je da se ovdje mnogo radi na društvenom životu, a Halštatski dani mogu privući posjetitelje i stručnjake jer je Kaptol uvršten na europsku kulturnu rutu – rekao je Tomislav Galić, direktor TZ Zlatni Papuk.
Na kraju su se zahvalili udrugama koje obogaćuju Dan Općine Kaptol, našim dionicima i lokalnim poduzetnicima koji potpomažu manifestacije, a posebno Požeško-slavonskoj županiji koja podupire njihov rad.
 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo