Općina Jakšić ima visoke prihode, a grad Kutjevo niske među ostalim gradovima

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO/JAKŠIĆ – Brojčani podaci o proračunima jedinica lokalne samouprave u našoj zemlji za 2015. godinu pokazuju brojne zanimljivosti. Dio njih se odnosi na jedan grad i jednu općinu na području Požeško-slavonske županije, te na nam susjednu južnu županiju.

Tako imamo gradove sa manje od 10 milijuna kuna ukupnih prihoda među kojima su naše Kutjevo, te Opuzen i Klanjec, no zanimljivo je da u Hrvatskoj postoje  općine s oko 60 milijuna kuna ukupnih prihoda što potvrđuje teze o neravnomjernom razvoju pojedinih područja, osobito jedinica samouprave.

Po znatno višim ukupnim prihodima od rashoda ističu se općine Sveti Petar u Šumi sa 100 posto, Breznica 83 posto Gornji Kneginec 80 posto, Legrad 79 posto, Luka 70 posto, Vir 69 posto, zatim naš Jakšić 67 posto, Primošten 59 posto, te grad Zlatar 57 posto. 

Od sto općina s najnižim prihodom po stanovniku, samo pet je u Jadranskoj Hrvatskoj i ni jedna uz more, čak oko 30 posto ih se nalazi u nama susjednoj Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a niti jedna u Istarskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

/Foto: Ilustracija, zosradio.ba/

Komentiraj: