Okupili se po prvi puta članovi pet braniteljskih udruga, te se prisjetili povijesnih događaja u prosincu 1991. godine

Autor: D.K.

Udruga ratnih veterana 63. aktivne samostalne bojne Zbora narodne garde Požega inicirala je predblagdansko okupljanje i druženje članova više braniteljskih udruga ovog kraja koje se vezane uz 123. brigade. Tako su proširili prošlogodišnje okupljanje, u znak sjećanja na ovo doba 1991. godine kada su krenule pobjedničke akcije HV na zapadnoslavonskom ratištu, jer su tu ove godine bili članovi Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca domovinskog rata, zatim Udruge dragovoljaca, Udruge oklopnih postrojbi(tenkista), te Udruga za sport i rekreaciju „Josip Knežević“ iz Ljeskovice.

Okupljene je pozdravio Dragan Valenta, predsjednik Udruge 63. bojne, a njegov zamjenik Miro Rašić je istakao potrebu ovakvih okupljanja jer se prirodnim odljevom smanjuje broj branitelja i članova udruga, a sudionici su sami snosili troškove ovog ugodnog druženja.

-Udruga 63. bojne je krenula sama ovo organizirati, to se pokazalo kao njihova dobra gesta kada su pozvali i ostale udruge, a naša koordinacija će nastojati ubuduće okupiti još više udruga i njihovih članova- istakao je Ante Pavličević, voditelj Koordinacije braniteljskih udruga grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Bojnik Mario Kalan, koji prikuplja dokumente i piše o razdoblju naše novije povijesti na ovim prostorima, kazao nam je da je 14. prosinca 1991.  pripremana akcija Sokoline u okviru operacije Papuk ’91., a provedena je dva dana kasnije. Nadalje 17. prosinca je krenula akcija Johanesburg s kojom je HV došao na Zvečevo, a do 3. siječnja 1992. godine kada je došlo do Sarajevskog primirja uslijedilo je šest akcija čime je završena najveća operacija na zapadnoslavonskom ratištu Papuk ’91.

-U prvim napadnim operacijama HV u jesen i zimu te godine  pod nazivom Otkos, Orkan i Papuk ’91 oslobođeno je više od dvije tisuće kvadratnih kilometara čime je spriječeno presijecanje naše zemlje, odnosno odsijecanje Slavonije od matice – istakao nam je bojnik Kalan.

Foto: D. Mirković [FAG id=269848]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek