Oko policijske kamere na tronošcu ne prašta „ni rođenom ocu“: Vozite li prebrzo budite sigurni da će vam budžet biti „olakšan“ od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna /FOTO/

Autor: D.K.

Na cestama Požeške kotline uz državne, županijske i druge ceste sve je prisutnija „kamera na tronošcu“ koja evidentira nepoštivanje ograničenja brzine vožnje. Kad vas kamera snimi, u vrlo kratkom roku, dobijete „čestitku“ sa zahtjevom od nadležne Policijske postaje da dostavite podatke tko je tog dana i u navedenom vremenu upravljao vozilom koje je „oko“  tog uređaja upecalo ne opraštajući prekršaj niti rođenom ocu. I onda opet još jedna „čestitka“ u plavoj kuverti stiže na  kućnu adresu nesavjesnom vozaču, sve po pravilima i propisima i to obavijest o počinjenom prekršaju, izricanju novčane kazne, kaznenih bodova, a nerijetko i oduzimanju vozačke dozvole onim vozačima koji su malo žešći na papučici gasa. 

Tragom informacija od većeg broja vozača koji su „olakšani“ za nekoliko stotina kuna, neki i do dvije tisuće i više, zatražili smo od Policijske uprave požeško-slavonske više informacija kako funkcionira taj uređaj, koji je njegov učinak te bili s njima prisutni na terenu.

Između ostalog doznajemo da je od kolovoza prošle godine Policijska postaja Požega bogatija za još jedan skupocjen i visokosofisticirani radarski mobilni uređaj za nadzor i mjerenje brzine kretanja vozila.

Kako je upravo nepropisna brzina jedan od „četiri glavne ubojice na cesti“ uređaj pomaže policijskim službenicima u njihovome svakodnevnom radu. Unatoč visokoj cijeni, uređaj je vrijedan tek ako se pravilno koristi. Stoga su predstavnici tvrtke koja je izravni dobavljač uređaja pod nazivom „POLCAM“, službenika MUP-a i Ravnateljstva policije RH proveli edukaciju na kojoj je sudjelovao i Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu, djelatnik Policijske postaje Požega.

Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu, djelatnik Policijske postaje Požega

“Uređaj „POLCAM SmartEye ST-1“ je uređaj koji je postavljen na tzv. tronošcu i uz sebe ima dodatno napajanje (bateriju), procesor te je prilagođen tako da omogućava snimanje brzine u dnevnim i noćnim uvjetima pomoću LED bljeskalice. Osim navedenog isti ima funkciju ANPR-a (automatsko prepoznavanje registracijskih pločica) a „sposoban“ je pratiti brzinu čak 32 vozila u pokretu, kako u dolasku tako i u odlasku i u više prometnih traka, te se isto tako po potrebi kamera zbog svoje visoke rezolucije može koristiti i za utvrđivanje drugih prekršaja propisanim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Maksimalnu brzinu koju ovaj uređaj može uhvatiti je 300 km/h dok mu je domet više od sto metara – pojašnjava nam policijski službenik Mario Matijević dodajući da kada se uređaj postavi uz cestu policijski službenici njime rukuju pomoću prijenosnog računala, putem daljinske administracije, gdje se zatim „prate“ i fotografiraju vozila zatečena u prometnim prekršajima.

-Prometnim prekršiteljima kasnije se, temeljem članka 229. stavka 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama,  dostavljaju obavijesti da dostave podatke o osobi koja je upravljala navedenim vozilom. U protivnom, ako se ne dostavi vjerodostojan podatak o identitetu osobe koje je u vrijeme počinjenja prekršaja upravljala navedenim vozilom, propisana je novčana kazna od pet do petnaest tisuća kuna – dodaje.

-Korištenjem navedenog uređaja zabilježen je porast broja utvrđenih prekršaja nepropisne brzine na prometnicama te je tako u prva četiri mjeseca 2020. godine s istim uređajem na području Policijske postaje Požega utvrđeno 547 prekršaja pa je tako uređaj već pokazao svoju visoku iskoristivost i spremnost u borbi protiv ovoga „ubojice na cesti“. Ovisno o statističkim pokazateljima, odnosno detaljnom analizom prometnih nesreća u određenim periodima i mjestima, te drugim čimbenicima, uređaj se postavlja na više lokacija na području Policijske uprave Požeško slavonske kao i iskustveno, gdje se dosadašnjim radom na terenu pokazalo da se najviše krše prometni propisi, u ovome slučaju nepropisna brzina kretanja vozila – pojasnio je Mario Matijević policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu, djelatnik Policijske postaje Požega.

Opravdanost korištenja Polcam uređaja potvrdila nam je i statističkim podacima glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković.

Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-Na području Policijske uprave požeško-slavonske u prva četiri mjeseca 2020. evidentiran je manji broj prometnih nesreća, odnosno 113 prometnih nesreća (u prva četiri mjeseca 2019. – 147), dok je broj smrtno stradalih veći u odnosu na prethodnu godinu – u 2020. su smrtno stradale tri osobe, dok je u istom razdoblju 2019. smrtno stradala jedna osoba, teško je ozlijeđeno šest osoba (2019. – devet osoba), a lakše je ozlijeđeno 26 osoba (2019. – 55 osoba). U 27 prometnih nesreća uzrok je bila brzina naglašava glasnogovornica Janković nastavljajući kako su vezano za prometne prekršaje na području Policijske uprave požeško-slavonske u prva četiri mjeseca evidentirana smo sveukupno 2.743 prometna prekršaja koji su vezani za nepropisnu brzinu, od čega je njih 547 zabilježeno Polcam uređajem.

-Brzina je uz alkohol, pojas i mobitel jedna od četiri ubojice u prometu i ovom prilikom još jednom upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa zaključila je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88