Održana završna konferencija projekta “Zaželi i ostvari” kojeg je nositelj grad Pleternica

Autor: PROMO

Održana je završna konferencija projekta “Zaželi i ostvari” čiji je nositelj Grad Pleternica. Zahvaljujući ovom projektu vrijednom 3.067.873,91 kuna i financiranom iz Europskog socijalnog fonda, 22 žene zaposlile su se na 24 mjeseca kako bi pružile potporu i pomoć za 150 krajnjih korisnika.

Nositelj projekta “Zaželi i ostvari” Grad Pleternica potpisao je 1. prosinca 2017. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 3.067.873,91 kuna na razdoblje provedbe 30 mjeseci. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega i Centar za socijalnu skrb Požega. Rezultati projekta predstavljeni su na današnjoj završnoj konferenciji.

Zahvaljujući ovom projektu 22 žene su se zaposlile na 24 mjeseca kako bi pružale potporu i pomoć za 150 krajnjih korisnika. Žene su pružale pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično, te su svojim radom i aktivnostima poboljšale vlastite prilike, ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Projekt je uspješno priveden kraju uz postignute mnogo brojne rezultate, naglasila je voditeljica Odjela za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda Barbara Rudež.

“Uz zaposlene 22 žene i osiguranu je podršku za stare i nemoćne u gradu Pleternici i 37 pripadajućih naselja, podijeljeno je preko 2000 paketa krajnjim korisnicima, pruženo je oko 84.400 sati rada na terenu, a svaka žena pružala je potporu za minimalno 4 korisnika. Nabavljena su 22 kompleta radne odjeće, 22 bicikla, a imali smo i osposobljavanja – dodijeljene su 22 potvrde o sudjelovanju u programu obrazovanja, 18 žena osposobilo se za gerontodomaćice, 4 žene su završile auto-školu i 22 žene postale su tako konkurentnije na tržištu rada nakon završetka projekta. Projekt je ostvario svoj cilj i svrhu, utjecalo se na smanjenje nezaposlenosti, osigurali smo uključenost ciljne skupine ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te njihovo dodatno obrazovanje,” rekla je Rudež.

U ime gerontodomaćica svima zaslužnima za ostvarenje projekta “Zaželi i ostvari” zahvalila je Nevenka Mazal, a sve nazočne prigodnim je riječima pozdravila gradonačelnica Antonija Jozić najavljujući nastavak ovog vrijednog projekta.

“Vrlo je emotivno i teško sada govoriti. Neke od vas su bile dio ovog projekta prije nekoliko godina i sjećam se kako smo zajedno plakali kada je naš program Pomoć u kući naprasno prekinut odlukom tadašnje SDP-ove vlade. Prolazile su godine, uspijevali smo u narednim periodima vraćati taj program. Jedne godine bio je vraćen preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao krati polugodišnji ili godišnji program i onda smo, evo 1. prosinca 2017. godine konačno potpisali program koji je trajao 30 mjeseci – to je bilo na sjednici Vlade RH koja je održana u Osijeku.

I evo prošlo je tih 30 mjeseci, opet se danas nalazimo poneke sa suzama u očima jer je opet došao jedna rastanak. No, obzirom da su ova Vlada RH i ministarstvo kojem je na čelu naš Pleterničanin Josip Aladrović u okviru Programa Europskog socijalnog fonda 2014. – 2020., uspjeli pronaći načina da se projekt nastavi, mi smo uspješno prošli prvu fazu administrativne provjere našeg projekta. Nadamo se kako bi program ponovo mogao krenuti od 1. srpnja ove godine u trajanju, u ovom slučaju, od 12 mjeseci zato što se nalazimo pred krajem ovog programskog razdoblja. Ali, uz naznake i Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da će se naš program “Zaželi” naći u novom planu programa i projekata u programskom razdoblju 2021.- 2027. tako da se osigura dugotrajnija provedba programa te da nemamo ovakve prekida kakve imamo sada,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88