Održana početna konferencija projekta Zajedno u športu

Autor: DK

U prostoru Hrvatske gospodarske komore Požega danas je održana početna konferencija projekta „Zajedno u športu“ čija je vrijednost 809.418,60 kuna. Nositelj projekta je Požeški sportski savez, a partneri Grad Požega i Športski klub „Croatia“.

Prema Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj (2014. – 2020.), djeca i mladi, kao i osobe s invaliditetom čine dvije od četiri velike skupine koje su izložene najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. U Požeško – slavonskoj županiji živi 9 291 osoba s invaliditetom, a projektom se želi uključiti osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u aktivnosti koje su usmjerene na bolju socijalnu uključenost u zajednicu i to kroz šport.

– Grad Požega preuzeo je obvezu i s Požeškim sportskim savezom i Športskim klubom „Croatia“ organizirat ćemo sve ono za što imamo mogućnost kako bismo olakšali socijalnu uključivost svih naših sugrađana. Drago mi je što smo zajednički uspjeli osigurati više od 800 tisuća kuna bespovratnih sredstava koje ćemo uložiti u kvalitetniji i bolji život svih naših sugrađana. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Ispred Požeškog sportskog saveza kao nositelja projekta okupljenima se obratio njegov predsjednik Nino Abramović.

– Drago mi je da nam je odobren ovaj projekt jer s udrugama za osobe s invaliditetom surađujemo od 2008. godine i naš savez ih je 6 uključeno. U ovom projektu sudjelovanje je odobreno njima trima – Boćarskom klubu „Nada“, Sportskoj udruzi slijepih „Zlatna dolina“ i Požeški sportski savez gluhih. Nadam se da će u budućnosti biti još projekata u kojima ćemo moći sudjelovati jer za svaku smo suradnju spremni i zainteresirani. – rekao je Abramović.

Za potrebe provedbe projekta angažirat će se vanjski stručnjak koji će istražiti tržište i analizirati potrebe i napraviti indikativni popis zainteresiranih za sudjelovanje u športskim aktivnostima. Također, u projektu će biti angažiran i vanjski stručnjak koji će izraditi 5 različitih programa unapređenja i proširenja športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju i to za pikado, boćanje, kuglanje, plivanje i tjelovježbu. Formirat će se dvije ciljane skupine – 30 djece s teškoćama u razvoju i 30 osoba s invaliditetom. U projektu će biti uključeno i stručno osoblje, športski treneri i fizioterapeuti, koji će se prethodno dodatno educirati o pružanju podrške i prilagodbi pri uključivanju u zajednicu kroz šport. Oni će kontinuirano raditi s ciljanom skupinom, s tendencijom integriranja u redovni program.

Budući da se radi o skupinama koje su u nepovoljnom položaju i kojima su organizirane športske aktivnosti teže dostupne, cilj je da se kroz projektne aktivnosti stvore preduvjeti za bavljenje športom. Sudjelovanjem u aktivnostima, razvit će pozitivne društvene stavove i vrijednosti, kao i vještine i kompetencije pojedinca, među ostalim transverzalne vještine kao što su sposobnost kritičkog promišljanja, preuzimanja inicijative, rješavanja problema i rada u suradnji s drugima. To će rezultirati boljom uključenosti u društvo i stjecanjem zdravih životnih navika. Na kraju, na ovaj način želi se osvijestiti i senzibilizirati javnost o važnosti socijalnog integriranja djece s poteškoćama i osoba s invaliditetom u širu zajednicu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Voditeljica projekta je Marija Galović koja je sudionike početne konferencije ukratko upoznala s njegovim značajkama.

Tekst i foto: pozega.hr

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: