Održana “ležerna” 8. sjednica Županijske skupštine

Autor: D.K.

DSC_0006 (Small)POŽEGA – Županijski vijećnici su  na održanoj sjednici prije ljetne stanke odlučivali i gotovo jednoglasno podržali sve predložena izvješća i prijedloge koja su bila sažeta u sedam točaka dnevnog reda.

Župan Tomašević je upoznao vijećnike da bi ovih dana krenule isplate od strane Crvenog križa stanovnicima koji su bili pogođeni poplavama. Po 4 tisuće kuna trebalo bi dobiti 1.38 osoba sa područja Grada Pleternice, 50 sa područja Grada Požege i njih 200 sa područja Pakraca i Lipika.

Na aktualnom satu bilo je i nekoliko interesantnih pitanja od kojih je jedno ovih dana aktualno na državnoj razini a to je žetva i skladištenje žitarica. Vijećnik Franjo Odobašić (SDP-HSU) apelirao je na župana i na čelnike lokalnih uprava da pomognu seljacima oko eventualnog uskladištenja žitarica kako bi se iste za dva do tri mjeseca mogle prodati po realnijoj i prihvatljivijoj cijeni. Zatražio je da se pomogne u sufinanciranju uskladištenja iz razloga jer seljaci to nikako ne mogu zbog veoma niske otkupne cijene i daleko manjeg ovogodišnjeg uroda. Kao takav apel nije naišao ne veliko razumijevanje. Župan je naglasio da bi se tim roblemom trebalo pozabaviti i nadležno ministarstvo a ne lokalna uprava.

Vijećnik Odobašić je izrazio sumnju u način rada komisije koja vrši procjene na područjima koja su pogođena poplavama. Naglasio je da se prijavljuju površine koje i nisu bile poplavljene na što je župan odgovorio da to treba utvrditi i da treba ako ima takove nezakonite “rabote” prijaviti.

Neizbježne su bile i teme oko sanacije šteta onim obiteljima koje su pogođene poplavama. Pleterničko područje je pretrpjelo preko 3,6 milijuna kuna. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić je izrazila nezadovoljstvo i inertnost iz razloga jer još uvijek nema odgovora na izrađeni troškovnik.  Župan Tomašević se obavezao da će u tom pravcu poduzeti sve što je u njegovoj moći i da će na naredni sastancima pokušati riješiti isplate milijunskih šteta kao i na predstojećem sastanku u Hrvatskim vodama, u četvrtak.

Na sjednici su prema dnevnom redu prihvaćena su tri izvješća, i to izvješće o obavljenoj reviziji  Požeško-slavonske županije za 2013. godinu, izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije za 2013. godinu te izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Požeško-slavonske županije za 2013.

Županijski vijećnici su podržali i prihvatili prijedloge koji su se našli pred njima. Prihvaćena je predložena Odluka o osnivanju Savjeta mladih Požeško-slavonske županije kao i Odluka o osnivanju Srednje škole Pleternica nakon to je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo svoju ocjenu i suglasnost 9.lipnja 2014. godine.

Prihvaćeno je i Rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju osoba ovlaštenih za utvrđivanje nastupa, vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove (mrtvozornika) za Grad Pleternicu i Općinu Brestovac.

Odluka o naknadi mrtvozornicima za obavljene preglede osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području Požeško-slavonske županije također je prihvaćena uz ostavljenu mogućnost da će doći do promjene visine naknade što je župan Tomašević rekao da za sada ide prijedlog kao takav a da će do promjene doći ako bude trebalo.

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot