Održana “ležerna” 8. sjednica Županijske skupštine

Autor: DK

DSC_0006 (Small)POŽEGA – Županijski vijećnici su  na održanoj sjednici prije ljetne stanke odlučivali i gotovo jednoglasno podržali sve predložena izvješća i prijedloge koja su bila sažeta u sedam točaka dnevnog reda.

Župan Tomašević je upoznao vijećnike da bi ovih dana krenule isplate od strane Crvenog križa stanovnicima koji su bili pogođeni poplavama. Po 4 tisuće kuna trebalo bi dobiti 1.38 osoba sa područja Grada Pleternice, 50 sa područja Grada Požege i njih 200 sa područja Pakraca i Lipika.

Na aktualnom satu bilo je i nekoliko interesantnih pitanja od kojih je jedno ovih dana aktualno na državnoj razini a to je žetva i skladištenje žitarica. Vijećnik Franjo Odobašić (SDP-HSU) apelirao je na župana i na čelnike lokalnih uprava da pomognu seljacima oko eventualnog uskladištenja žitarica kako bi se iste za dva do tri mjeseca mogle prodati po realnijoj i prihvatljivijoj cijeni. Zatražio je da se pomogne u sufinanciranju uskladištenja iz razloga jer seljaci to nikako ne mogu zbog veoma niske otkupne cijene i daleko manjeg ovogodišnjeg uroda. Kao takav apel nije naišao ne veliko razumijevanje. Župan je naglasio da bi se tim roblemom trebalo pozabaviti i nadležno ministarstvo a ne lokalna uprava.

Vijećnik Odobašić je izrazio sumnju u način rada komisije koja vrši procjene na područjima koja su pogođena poplavama. Naglasio je da se prijavljuju površine koje i nisu bile poplavljene na što je župan odgovorio da to treba utvrditi i da treba ako ima takove nezakonite “rabote” prijaviti.

Neizbježne su bile i teme oko sanacije šteta onim obiteljima koje su pogođene poplavama. Pleterničko područje je pretrpjelo preko 3,6 milijuna kuna. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić je izrazila nezadovoljstvo i inertnost iz razloga jer još uvijek nema odgovora na izrađeni troškovnik.  Župan Tomašević se obavezao da će u tom pravcu poduzeti sve što je u njegovoj moći i da će na naredni sastancima pokušati riješiti isplate milijunskih šteta kao i na predstojećem sastanku u Hrvatskim vodama, u četvrtak.

Na sjednici su prema dnevnom redu prihvaćena su tri izvješća, i to izvješće o obavljenoj reviziji  Požeško-slavonske županije za 2013. godinu, izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije za 2013. godinu te izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Požeško-slavonske županije za 2013.

Županijski vijećnici su podržali i prihvatili prijedloge koji su se našli pred njima. Prihvaćena je predložena Odluka o osnivanju Savjeta mladih Požeško-slavonske županije kao i Odluka o osnivanju Srednje škole Pleternica nakon to je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo svoju ocjenu i suglasnost 9.lipnja 2014. godine.

Prihvaćeno je i Rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju osoba ovlaštenih za utvrđivanje nastupa, vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove (mrtvozornika) za Grad Pleternicu i Općinu Brestovac.

Odluka o naknadi mrtvozornicima za obavljene preglede osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području Požeško-slavonske županije također je prihvaćena uz ostavljenu mogućnost da će doći do promjene visine naknade što je župan Tomašević rekao da za sada ide prijedlog kao takav a da će do promjene doći ako bude trebalo.

no images were found

Komentiraj: