Održan sastanak na temu urbanističko – arhitektonskog natječaja za idejno rješenje rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva

Autor: pozega.hr

Nakon što je na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege održanoj 19. veljače 2020. godine usvojena Odluke o prihvaćanju Programa, te uvjeta i načina provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva u Gradskoj vijećnici dana 27. svibnja održan je sastanak na temu urbanističko-arhitektonskog natječaja za idejno rješenje rekonstrukcije Trga. Uz gradonačelnika Darka Puljašića i njegove suradnike, sastanku su prisustvovali Marijan Pandžić, ovlašteni arhitekt koji je izradio program natječaja, zatim profesor Zlatko Uzelac, Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi, u ime Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, Ivana Frank, Dina Horvat, Maja Kireta, Alan Kostrenčić, Ivana Ergić, te Danko Markovinović sa Sveučilišta Sjever.

U sklopu sastanka, održana je konstituirajuća sjednica Ocjenjivačkog suda te je izabran predsjednik Ocjenjivačkog suda. Na sastanku su elaborirani elementi prometne studije, konzervatorskih smjernica te je raspravljano o osnovnim ciljevima urbanističko-arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva. Nakon sastanka, svi prisutni su obišli prostor Trga kao područja obuhvata natječaja, kako bi kao Ocjenjivački sud stekli bolji uvid u prostor koji je predmet natječaja, kako onog dijela prostora za realizaciju, tako i anketnog dijela natječaja.

Trg Svetog Trojstva zauzima središnje mjesto u povijesnoj jezgri te predstavlja svojevrsnu okosnicu grada. Nepravilnog je trokutastoga oblika, a svojom je površinom veći od mnogih srednjovjekovnih trgova u Hrvatskoj. Još od sredine 18. stoljeća ovaj gradski Trg bio je središte gospodarskog, političkog i kulturnog života, a tu ulogu zadržao je sve do danas. Svoj današnji izgled središnji gradski Trg dobiva u vrijeme baroka, a imena je mijenjao kroz povijest. Na njemu se nalaze najljepše kuće dok ga barokne bolte, koje se nalaze se u podnožju većine zgrada na zapadnom dijelu glavnog trga, čine jedinstvenim.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: