Odora 53. pješačke pukovnije kao prva takva povijesna odora u Hrvatskoj

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Kako smo to već i najavili sinoć je predstavljena i prezentirana časnička odora 53. pješačke pukovnije koji projekt je realiziran uz pomoć Ministarstva kulture i Grada Požege. 53. pješačka pukovnija usko je povezana sa Trenkovim pandurima iz kojeg su se razloga članovi ovdašnje povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” zauzeli da se na određen način učvrste vrijednosti davne prošlosti koji ne bi smjele biti zaboravljene.

Na početku predavanja sve nazočne je pozdravio predsjednik Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ Vladimir Potnar koji je ukratko predstavio Udrugu povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ koja je osnovana 1997. u sastavu Gradske glazbe „Trenkovi pandura“.

-2.prosinca 2007. godine donosi se odluka o samostalnom djelovanju te se izdvajamo u samostalnu udrugu. Odmah se krenulo na izradu novih odora te dolazimo u posjed kubura i sablji karabela. 2009. godine udruga u svoj sastav uvodi top te dobiva dozvolu za izvođenje glasnog pucnja na čitavoj teritoriji RH. Do danas je udruga sudjelovala u velikom broju manifestacija, snimanju emisija i spotova, odavali smo počasti predsjednicima RH, ministrima i članovima Vlade RH, generalima te ostalim visokim časnicima Ministarstva obrane i unutarnjih poslova. Družili smo se sa estradnim zvijezdama i glumcima, službeno smo primljeni kod načelnika, gradonačelnika i župana duž lijepe naše. Osim u domovini službeni prijem smo imali kod gradonačelnika više gradova u Češkoj i Njemačkoj, a na nekoliko manifestacija izvan RH bili smo predstavnici naše zemlje. Posebnu čast smo imali kada smo ispred 53 zemlje svijeta zajedno sa Keglevićevom stražom Kostel i švicarskom gardom izabrani u službeni protokol u Lurdu -istaknuo je Potnar.

Članovi udruge mogu se uz svoje nastupe pohvaliti i radnim akcijama u kojima su sudjelovali 68 puta i tako kompletno uredili prostor u Sokolovoj ulici. U proteklih 7 godina udruga je imala 362 nastupa, od čega su 16 puta gostovali izvan granica RH, u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Češkoj i BiH.

-Gdje god da naša udruga odlazi uvijek imamo za cilj predstavljanje naše povijesti i Grada Požege. Kada je donesena odluka o odvajanju i samostalnom djelovanju , nismo ni sanjali  kako će se postrojba za vrlo kratko vrijeme svrstati među  najaktivnije povijesne postrojbe u RH. Udruga danas broji 15 članova. Naše članstvo čine Dragovoljci i ratni invalidi Domovinskog rata, časnici i dočasnici HV, policijski službenici te mladi školovani ljudi od kojih sutra očekujemo da preuzmu na sebe vođenje i upravljanje  ovom udrugom. O povijesnim činjenicama i samoj vezi Trenkovi pandura i 53. pješačke pukovnije ne bih želio govoriti jer ovdje imamo naše goste koji su stručni da nam to objasne. Želio bih samo reći da se izradom ove odore ne stvara nikakva nova povijesna postrojba te da udruga neće mijenjati naziv niti bilo što drugo, odora će biti u sastavu Povijesne postrojbe „Trenkovi pandura“ od kuda je u povijesti i iznikla te će od danas  i ona na našim gostovanjima ponosno predstavljati naš Grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju – zaključio je Potnar.O Trenkovim pandurima kroz prošlost i kao takvoj postrojbi govorio je glavni urednik TV kalendara HRT,  profesor povijesti Vladimir Brnardić koji je istaknuo važnost uz brojne činjenice koje su ostale zapisane vezane za postrojbu i djelovanje u tadašnjem vremenu.  O samoj odori i znakovlju na njoj govorio je Tomislav Aralica, savjetnik za srednjevjekovno oružje, odore i znakovlje koje govorio o brojnim nepoznanicama koje su vezane kako za Trenkove pandure tako i za 53. pješačku pukovniju.

Tomislav Aralica

-Desetljećima se bavim proučavanjem odora, kapa i znakovlja vezanih za prošlost. Ova odora, 53. pješačke pukovnije koju ćemo danas predstaviti je odora Austro-ugarskog časnika s početka 20.stolječa. Kako ona izgleda to se zna, postoje zapisi i dokumenti koji su obrađeni u literaturi i knjigama. Za izradu ove odore uložen je veliki napor što je za svaku pohvalu i ona je kao takva prva replika odore 53.pukovnije u Hrvatskoj – rekao je Tomislav Aralica.

Kako su i krenuli za očekivat je još niz aktivnosti Povijesne postrojbe Trenkovih pandura što može biti na ponos svim Požežanima jer predstavljanjem u drugim zemljama Europe postajemo sve prepoznatljiviji njegujući povijest koja je vezana za ove krajeve.

Na predstavljanju odore među ostalima bili su nazočni i gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović. katedralni župnik sv. Terezije Avilske vlč. Ivica Žuljević, predsjednik Udruge Hrvatski domobran osip Franjić i predsjednik Gradske glazbe Trenkovi panduri Mirko Čačić.

 

 

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot