“Odobrenje” Europske komisije da bi se pomogao i spasio hrvatski seljak!

Autor: D.K.

SilosiUz sve nedaće seljaka koji se bore kako bi uspjeli, opstali i planirano proizveli na svojim oranicama uz brigu i neizvjesnost kome i za koliko prodati ono što proizvedu susreću se još i sa brojnim drugim problemima. Kako bi seljak i njihove obitelji mogli preživjeti i ostati raditi ono što znaju, a to je proizvoditi kvalitetne proizvode i zdrave proizvode, svakodnevno se susreću sa birokratima koji nemaju niti najmanji osjećaj za njihov trud, znoj i muku.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” ovih je dana dobila odgovor, od Ministarstva poljoprivrede, na dopis kojeg je uputila sa konkretnim prijedlozima i gorućom problematikom vezanom za financiranje troškova prijema i skladištenja pšenice.

-Iznimno poučan primjer kako birokracija ne polazi od problema i svoje obveze da ga pokuša riješiti nego se drži sadašnjeg stanja i onih propisa koji po njenom mišljenju onemogućuju ili bi mogli onemogućiti provedbu rješenja. A kad se mogućnost korekcija  izrijekom ponudi, kao u reformi Izravnih plaćanja, e tek onda se posebice inzistira na produžetku postojećeg. Zemlja ukopana do vrata a odgovornost – ničija – naglašavaju iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život”.

Iz dopisa kojeg potpisuje zamjenica ministra poljoprivredne Snježana Španjol proizlazi da je država samo ona koja će posredovati i sazivati sastanke na kojima se ništa neće ili ne želi riješiti. Iz svih dosadašnjih ponašanja proizlazi da se zapravo ne želi vidjeti da država treba ipak imati veću zadaću i odgovornost u funkcioniranju poljoprivrede i njene proizvodnje koju su na čuvanje mladim generacijama ostavili njihovi djedovi i očevi.

Kvalitetan prijedlog Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, prema svemu sudeći, nije naišao niti na onu najmanju mjeru mogućeg razumijevanja kako bi se pomoglo u financiranju troškova prijema i skladištenja pšenice to seljaka proizvođača odnosno poljoprivrednika opterećuje i dovodi u težak položaj.

Prema Ministarstvu poljoprivrede, “pomoć države u obliku financiranja troškova prijema i skladištenja pšenice predstavlja oblik dodatnih potpora koje nisu sustavni dio europske Zajedničke poljoprivredne politike i usvojenih pravila. Eventualna uspostava bilo koje potpore izvan okvira EU pravila smatra se državnom pomoći, te za istu država članica treba dobiti odobrenje Europske komisije.  U Državnom proračunu, prema mišljenju Ministarstva, trebalo bi osigurati dodatna sredstava za razvijanje takvog sustava državne potpore. Kao alternativni prijedlog  Udruge “Život”da se od prihoda zakupa poljoprivrednog zemljišta koriste sredstva za traženu pomoć odgovor je da se ministarstva da se ne mogu koristiti bilo kakvi alternativni modeli kompenziranjem drugih oblika plaćanja jer je teško pronaći rješenje u postojećim proračunskim okvirima.

Ministarstvo poljoprivredne govori da je teško pronaći rješenje u postojećim proračunskim okvirima, a nigdje izrijekom ne govori da se to ne može, iz čega proizlazi da je rješavanje prijedloga i problema pitanje samo dobre volje.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek