Odjeci SDP-ove tiskovne konferencije: Neferović odgovara Ronku na iznesenu problematiku s ugovorima HT-a

POŽEGA – Nije trebalo dugo čekati na odgovor požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića koji je dao svoju stranu priče nastavno na tiskovnu konferenciju koju su danas održali čelnici požeškog i požeško-slavonskog SDP-a, prim.dr.sc. Marijan Cesarik i Zdravko Ronko.

Odgovor prenosimo u cijelosti:  

Potaknut neistinama izgovorenima na današnjoj konferenciji za novinare od strane članova SDP-a želim pojasniti spomenutu problematiku Ugovora s HT-om. Točno je da je Geoprem Osijek 2010. godine napravio elaborat nepotpunog izvlaštenja, odnosno položajno su snimljeni su svi elektronički komunikacijski vodovi na području Grada Požege. No, tada još po tom elaboratu nisu bile uknjižene čestice koje predstavljaju vlasništvo Grada Požege, odnosno nisu upisane u zemljišnoj knjizi kao vlasništvo Grada Požege.

Tijekom 2016. godine obradili smo podatke o tim česticama te napravili potrebne predradnje i podnijeli prijedlog za uknjižbu Grada Požege za čak preko 300 čestica u kojima je još uvijek u zemljišnoj knjizi upisano Društveno vlasništvo. Dakle, nije istina da nisu poduzete aktivnosti kako bi se Grad Požega uknjižio kao vlasnik za čestice iz elaborata, te omogućio uknjižbu prava služnosti za imanje i održavanje vodova telekomunikacijske infrastrukture.

Nadalje, osim ovoga, izvršili smo potrebne predradnje i Grad Požega je uknjižio 50-tak katastarskih čestica koje predstavljaju ceste koje je Grad Požega preuzeo na temelju Odluke o cestama na području velikih gradova koje prestaju biti razvrstane u javne ceste, i koje su postale vlasništvo Grada Požege još od prve polovice 2012. godine. Kako je tu još od 2012. godine preuzeta značajna duljina cesta u vlasništvo Grada Požege, pokrenuli smo postupak utvrđivanja duljine vodova koji se nalaze na tim česticama, a temeljem istog elaborata kojeg je izradio Geoprem Osijek, te utvrdili da ti vodovi nisu bili uključeni u Ugovor o osnivanju prava služnosti s HT-om.

Sukladno navedenom, uputili smo prema HT-u prijedlog dodatka ugovoru koji je potpisan za vrijeme mandata Zdravka Ronka, s novom duljinom vodova i novom cijenom, a sukladno praksi za koju imamo saznanja iz drugih gradova. Osim toga, i HAKOM u svojem Pravilniku o potvrdi i naknadi za pravo puta za polaganje, održavanje i imanje vodova predviđa veću cijenu (8 kn ili čak 10 kn po m2 ovisno o kojoj kategoriji zemljišta se radi) od one koja je definirana tadašnjim ugovorom između Grada Požege i HT-a (6 kn, 2,5 kn ili čak 0,75 kn za pojedine EKI vodove), a koji je potpisan za vrijeme bivšeg gradonačelnika.

0 Comment