Odigran Memorijalni rukometni turnir i premijerno prikazan dokumentarni film o životu i karijeri velike osobe požeške rukometašice i državne reprezentativke Martine Tokić /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Odigran je Memorijalni rukometni turnir u spomen na požešku rukometašicu i državnu reprezentativku Martinu Tokić u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc. Odajući dužno poštovanje sastale su se ekipe 1. Hrvatske rukometne lige RK Podravka iz Koprivnice i RK 1234 Virovitica (nekadašnji TVIN) u kojima je Martina Tokić u svojoj sportskoj karijeri igrala.

Memorijalni rukometni turnir održan je na inicijativu nekadašnjeg zastupnika u Hrvatskom saboru i gradonačelnika Požege Zdravka Ronka na kojem su uz članove Martinine obitelji, supruga Branka i sinove Niku i Lovru bili brojna rodbina i prijatelji.

Nakon sportskog susreta premijerno je prikazan dokumentarni film o Martini kojemu je redatelj Jakov Sedlar na kojoj su bili nazočne i igračice Podravke i Virovitice, Martinina obitelj kao i njene bivše suigračice i drugi gosti.

Podsjetimo, Martini Tokić u čast Zdravko Ronko bio je inicijator izrade i postavljanja statute “Rukometašica u pokretu” koja je 10.svibnja 2020., na Majčin dan svečano otvorena ispred Sportske dvorane Tomislav Pirc. Upravo takve dvije male skulpture će uručene su ekipama koje su sudjelovale na Memorijalnom turniru koje su predstavnicama klubova uručili Martinini sinovi Niko i Lovro.

Prije prikazivanja premijernog filma njegom autor Jakov Sedlar naglasio je kako Požega uvijek ima smisla za velike stvari te da je napravljen još jedan događaj u čast velike sportašice, nažalost rano preminule, Martine Tokić.

-Požega je još jedanput pokazala tko je i što je taj Grad i drago mi je da sam ovdje. Što se tiče samoga filma to je jedna tridesetominutna priča o životu i karijeri, zaista, velike osobe. Naravno, mogao je biti i drugačiji, no bitno je da se on dogodio kako se važni ljudi, poput nje, nikada ne bi zaboravili – rekao je Jakov Sedlar.

Podsjetimo, Martina Tokić (djevojački Franić) rođena je 10. 04. 1976. u Požegi. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Požegi. Rukomet je počela igrati u ŽRK Zvečevo, a kao kapetanica ekipe Martina je 1993 godine predvodila juniorke Zvečeva (igračice rođene 1974. i mlađe) do naslova državnog prvaka. Dugi niz godina igrala je za prvu ekipu ŽRK Zvečevo (Požega) s kojim ostvaruje povijesni rezultat za rukomet u Požegi, ulazak u 1. Hrvatsku rukometnu ligu.

Proglašena je za najbolju sportašicu grada Požege 1991. godine. Već kao igračica ŽRK Zvečeva igrala je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šest sezona igrala je za najbolji hrvatski ženski rukometni klub RK Podravku (Koprivnica) što joj je bio i najbolji dio karijere. Za Podravku je nastupila u 26 utakmica u Kupu i Ligi prvakinja i zabila 120 golova, a 10 utakmica odigrala je u tadašnjem Kupu EHF postigavši 47 golova.

Jednu sezonu odigrala je i za ŽRK Tvin Virovitica. Martina je više godina igrala za seniorsku reprezentaciju Hrvatske i najbolja je igračica u povijesti požeškog ženskog rukometa.

Pri kraju igračke karijere vratila se u Požegu gdje je odigrala još nekoliko sezona za ŽRK Kutjevački podrum (Požega) i ŽRK Požegu. Tada je u Požegi vodila i školu rukometa za najmlađe igračice. Zvanje trenera rukometa stekla je preko Hrvatske olimpijske akademije 2007 godine. Po završetku igračke karijere dugi niz godina igrala je rekreativno odbojku za ekipu Požege u Ženskoj odbojkaškoj ligi Požega s kojom osvaja više prvenstava.

Martina je bila djelatnica Požeškog športskog saveza od 01. 04. 2006., pa sve do prerane smrti 09. 02. 2018. godine. Martinin najveći uspjeh i ponos su jedanaestogodišnji sinovi blizanci Niko i Lovro o kojima brine Martinin suprug Branko.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88