Od osam općina i gradova žena na čelu Pleternice, a predsjednice vijeća u Kutjevu i Velikoj

Autor: DK

Žene i politikaPOŽEGA  – Gotovo svim političarima lijevima, desnima, nezavisnim i onima koji su regionalni lideri bila su puna usta kako i ženska populacija treba biti zastupljena u izvršnoj tako i zakonodavnoj vlasti. Da baš i nije tako u prilog idu pokazatelji o zastupljenosti žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u gradovima i općinama na području Požeštine.

Od ukupnog broja gradskih i općinskih vijećnika 122 u gradovima Požegi, Pleternici i Kutjevu, te općinama Brestovcu, Čaglinu, Velikoj, Jakšiću i Kaptolu samo je 16 žena u gradskim  i općinskim vijećima.

Brojka od 8 vijećnica među 21 vijećnika evidentna je Gradskom vijeću Požege, a u njemu je 6 vijećnica iz redova SDP-a, dvije iz HDZ-a, dok je jedna ispred HSU-a.

U Gradskom vijeću Pleternice od 17 vijećnika samo su dvije žene i to HDZ-ove koliko ih je iz iste stranke u Općinskom vijeću Velike, koje broji 15 vijećnika, a jedna HDZ-ova vijećnica je u Općinskom vijeću Kaptola među 13 vijećnika. U općini Brestovac od 14 vijećnika samo je jedna vijećnica i to iz redova HDSSB-a, dok je u Općinskom vijeću Jakšića od ukupno 13 vijećnika isto samo jedna vijećnica i to iz HNS-a. Od 14 vijećnika u općini Čaglin tri su vijećnice, jedna kao nezavisna, dok su druge dvije iz redova HNS-a i HSS-a. U Kutjevu je od 15 vijećnika njih troje iz ženske populacije, jedna ispred HDSSB-a koja je i predsjednica Gradskog vijeća, dok su druge dvije vijećnice članice SDP-a.

Brojke u svakom slučaju ozbiljno opominju, a još je poražavajući podatak da je od osam gradova i općina u Požeštini u samo jednoj jedinici lokalne samouprave ženska osoba na čelnom mjesto i to u Pleternici. Na mjestima zamjenika gradonačelnika, odnosno zamjenika općinskih načelnika nema niti jedne ženske osobe.

Što se tiče čelnih mjesta u gradskim odnosno općinskim vijećima samo su dvije  ženske osobe predsjednice i to Josipa Miličević, predsjednica Gradskog vijeća Kutjeva i Antonija Pavlović, predsjednica Općinskog vijeća Velike. Potpredsjednici gradskih odnosno općinskih vijeća svi su iz muške populacije.

Vidjet će se da li će takav sastav biti i na predstojećim lokalnim izborima, ali u svakom slučaju brojke bi trebala ići u korist ženskoj populaciji jer je sigurno i mnogo puta potvrđeno da su se žene na čelnim dužnostima i kao članice zakonodavne vlasti mnogo puta dokazale svojim sposobnostima.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: