Od jesenskih plodova pravili igre, ukrase, jela i slastice

KAPTOL – Već nekoliko godina na inicijativu ravnatelja kaptolačke Osnovne škole Nine Diklića, u školi se provodi projekt uz Dane jeseni, a ove godine to je „Jesenko“. Učenici se danima u raznim nastavnim aktivnostima pripremaju, zajedno s učiteljima pripremaju maštovite kreacije na temu jeseni, a na sam dan izlaze svi ispred škole i prezentiraju pripremljeno. Pokazali su što se sve može napraviti od jesenskih plodova, ukrasi, igre s jesenskom tematikom, jela i slastice, ali i jesenski plodovi kroz literarne, likovne i dramske uratke.

 – Ovo je već tradicionalno da svake godine imamo jedan projekt, a kroz plodove jeseni učenici prikazuju što se sve može s njima raditi. Učenici su u razredima sami odlučili koju temu i aktivnosti žele provoditi. To su njihove ideje, koje su oni proveli kroz niz nastavnih aktivnosti, a imamo i učenice obučenu u Jesenka. Zadovoljan sam što su u aktivnosti uključeni svi učenici, cijela škola, i to je ono što ovaj projekt čini vrijednim – rekao je ravnatelj Diklić.

Učenice Jesenko Ana i Jasenka Gabrijela vrlo su nadahnuto vodile cijeli program, a preko njih smo od štanda do štanda saznavali što su učenici pripremili, koje jesenske plodove su koristili, koja jela, zimnicu, voćne salate i slastice pripremaju. Specijalitet su bili kanapei namazani domaćom masti, te posuti s crvenom paprikom i češnjakom. Bilo je tu i pekmeza i džemova, turšije od više vrsta povrća, slika od lišća, nakita od jesenskih plodova, gusjenica od lišća, prave domaće zimnice, salata od povrća, a učenici su priredili i tortu od jabuka u pudingu, palačinki, kompota od jabuka i dunja, mafina s jabukama, vrućih pečenih kestena, ali i recitacija, priča i igrokaza „Miš i gljiva“ i „Jesenko i Jesenka“.

0 Comment

Send a Comment