Ocjenu pet za proračunsku transparentnost zadržali Čaglin, Velika, Požega, Pleternica i Požeško-slavonska županija za koju se u novoj analizi izborio Jakšić i Kaptol: Kutjevo ispravilo dvojku na četvorku

Autor: DK

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Proračunsku transparentnost Institut za javne financije promatrao je i svoju ocjenu dao za period studeni 2018. – ožujak 2019. godine

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Naravno, objava pet proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica ne znači ni da su jedinice apsolutno proračunski transparentne, ni da su njihove vlasti apsolutno proračunski odgovorne. No, objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice barem pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju studeni 2018. – ožujak 2019. godine čiste petice dobili su u Požeško-slavonska županija, gradovi Požega i Pleternica te općine Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika dok je ocjena četiri upisana gradu Kutjevu i Lipiku. Općina Brestovac je ocijenjena ocjenom tri kao i grad Pakrac.

Značajan je to pomak u ocjeni transparentnosti posebice za grad Kutjevo koji je u proteklom promatranom razdoblju, studeni 2017. do kraja ožujka 2018. godine, bio ocijenjen s dvojkom da bi sad dobio četvorku. Pakrac je ostao na istoj ocjeni, trojci, a Lipik je dobio ocjenu više, četvorku. Općina Jakšić i Kaptol također su “položili” s ocjenom više, dobili su čistu peticu, a Čaglin i Velika su zadržali svoju ocjenu odlučan i u novom promatranom razdoblju transparentnosti.

Ako se vratimo na promatrano razdoblje proračunske transparentnosti studeni 2016. – ožujak 2017. još su vidljiviji pomaci na bolje. Pleternica je u tom periodu dobila ocjenu nedovoljan, da bi sada ocijenjena s čistom peticom kao i grad Kutjevo. U tom su promatranom razdoblju i Požeško-slavonska županija, grad Požega, općine Jakšić i Čaglin bili ocijenjeni s ocjenom dovoljan koju su ocjenu ispravili i svoje transparentno poslovanje poboljšali i došli do petice.

Komentiraj: