Požega.eu

Ocjenjene mane i vrline 17 uzoraka vina

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Ocjenjene mane i vrline 17 uzoraka vina Požega.eu | Ocjenjene mane i vrline 17 uzoraka vina

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: D.M.

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi i trećem ocjenjivanja vina u veljači, članova Udruge voćara, vinogradara i vinara Vino – Kap iz Kaptola, pripremljeno je ukupno 17 uzoraka, Najviše je graševina, 13 uzoraka, najzastupljenije sorte u kaptolačkom vinogorju, te po jedan rajnski rizling, souvignon , traminac i pošip iz šibenskog kraja vinara. Uzorci su pristiglo od Dražena Vukovića, Željka Perzla, Željka Šimunovića, Joze Vidića, Damira Šimleše, Igora Kovačevića, Gordana Mirkovića, Siniše Budimlića, Željka Pejkovića i Drage Čakalića te gostiju vinarija Galić iz Kutjeva i Jakobović iz Vetova.

Nakon kušanja, raspravljalo se o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa. Potom su stručnjaci a ovoga puta su to bili Anita Jurkić Matijević i Martin Grozdanović, enolozi Vinarije Galić iz Kutjeva i Filip Jakobović, enolog istoimene vinarije iz Vetova. Oni su dali svoj sud o kušanim vinima.

Enolozi su ocijenili da je prošla vinogradarska godina uslijed suše i viših sladora grožđa bila posebna sa otežanim vrenjem  i fermentacijom .  Vina s višim šećerima su sklonija oksidacijama i pojavi hlapivih kiselina što je bilo vidljivo kod nekoliko kušanih vina.

Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima, a predstavnicima Vinarije Galić uručio diplome za vina s kojima su sudjelovali na Županijskom ocjenjivanju kvalitete vina u Kaptolu prošle dvije pandemijske godine. Četvrto ocjenjivanje članova Udruge je najavljeno za utorak, 7. ožujka ove godine. Tekst i foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.