OČEVI I SINOVI: Među požeškim sviračima mnogo je potomaka koji su ljubav prema dobroj pjesmi i svirci naslijedili od svojih predaka

Autor: Jelenko Topić

Nema sumnje da je Požega sa okolicom kraj duge i bogate glazbene tradicije kako na planu zbornog pjevanja i grupnog sviranja tako i sviračkih skupina popularnih u narodu koje često nastupaju na obiteljskim svečanostima, svadbama, zabavama i drugim prigodama.

Do 1990. godine tu su, ali i daleko šire po Slavoniji bile poznate skupine Veseli Slavonci sa Rajkom Vučkovićem i Stankom Musilom, zatim Crni anđeli sa Matom Malunovićem, braćom Milanom i Mirkom Mijatović, Kingsi sa Ivom Kovačevićem i Nikicom Oberanom, skupina Ivana Gurdona uz sina Darija itd.

Vremena su se promijenila, prigode nisu iste, a ima i drugih razloga za to stanje. Ovom prilikom osvrnut ćemo se na obiteljsko naslijeđe u tim krugovima požeškog  kraja jer je vidljivo da je niz očeva umijeće prenijelo na sinove.

Tako nekadašnji gitarista grupe Poštari Dragan Filić ima nasljednika u sinu Milanu koji svira bubnjeve(Libreto), dok je Jasmin sin drugog člana Poštara Ivana Gašparca donedavno svirao u Bisernici, a naslijedio ga je na klavijaturama Zvonko Balen čiji otac Zlatko također svira.

Iz grupe Pravo vrijeme Željko Pavlović ima nasljednika u sinu Bruni(Platforma 22), Mladen Pečić sinu Josipu(Dominik&company), zatim iz Kingsa Branko Polić sina Ivana (Dominik&company), Darko Rodić iz TS Srce boćarsko sina Marka(TS Paori), stari svirač Zdravko Petković sinove Sašu(Osmjeh) i Sinišu(Valentino), nadalje Joza Vučinić sinu Tomu(Valentino), Željko Ivanović(Kings) sina Maria (Valentino),  dok u Osmjehu sada sviraju otac Vojo i sin Nenad Milojević. Jozu Strnaka iz Gradca nasljeđuje sin Denis(Majestic), iz sviračke obitelji su Vjeko Šljerić(Majestic), zatim Igor Vrkljan, Dado Lalić, Saša Botički(ranije je svirao otac Ivica i brat Alen), a slično je i u obitelji Ivice Šalata(Premium band) iz koje svira sin Nino(Prestige).

Prezime Kovačević po nekoliko linija je vezano uz glazbu. Najpoznatija je loza Ivana Kovačevića(Kings), čiji sinovi Alen(Twist off), Ivan(Sax), te Mario (Slijepi putnici), Vinko, Igor(Posegana) dostojno nastavljaju tradiciju, a slično je sa obitelji Željka Kovačevića iz Koprivnice iz koje sin Hrvoje svira u Estradi, te Karlo u TS Behar! Nadalje Nikica Oberan ima nasljednike u kćeri Bruni(poznatoj sa TV nastupa) i sinu Lovri, a iz obitelji Ivice Bumba sviraju sin Mihael(na kruzerima širom svijeta), dok je Stjepan ranije svirao rock, te još i bratić Predrag.

Ovakvih primjera još je puno kao napr. Milenko Teodorović od oca Nikole, Robert Mihić od Kreše, Igor Musil od oca Stanka, Knezovići iz Sulkovaca, Kresovljaci iz Kaptola, tamburaši braća Leo(Bisernica) i Filip(Paori) Matijević iz poznate sviračke grabaračke obitelji, Dumančići otac Perica i sin Zvonko(Pet tambura) i drugi. Ovo je dio ljudi koji se bave veselim zanatom, a saznanja ćemo uskoro upotpuniti.    

Foto: Arhiva pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek