Očekuje se proglašenje elementarne nepogode na području svih gradova i općina u Požeštini

Autor: D.K.

POŽEGA – Mraz je unazad nekoliko dana učinio svoje, uništio je mnoge voćnjake i vinograde, višegodišnjih nasada, a nanio je štetu i na ratarskim kulturama, najviše na suncokretu, soji i krumpirima.

Kako doznajemo gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta su na terenima i vrše preliminarne procjene koje nisu zanemarive. Pretpostavlja se da je su štete u voćnjacima na području općine Jakšić veće od tri milijuna kuna, a na ratarskim površinama je za očekivati, kada se izvrši kompletna procjena, do dva milijuna kuna i to samo na soji, suncokretu i krumpirima. Nastradale su i povrtlarske kulture za koje će se također nakon procjene vidjeti što će se po tom pitanju moći napraviti. Što se tiče vinograda i voćnjaka na određenim predjelima kod Vetova i Kutjeva štete su veće i od 80 posto.

Krošnje višanja

Kada gradska i općinska povjerenstva izvrše preliminarne procjene zahtjev za proglašenje elementrane nepogode podnose prema požeško-slavonskom županu koji na temelju dobivenih izvješća donosi konačnu odluku. Jedan od osnovnih uvjeta je da područje određenog grada ili općine ima veće financijske štete od 20 posto u odnosu na izvorni proračun.

Na području općine Velika najviše su, uz vinograde, stradali orasi, šljive i jabuke dok je na kutjevačkom području mraz učinio svoj danak u vinogradima ali i na ratarskim kulturama.

Prema riječima mr.sc. Branka Mihalja, predsjednika Udruge kutjevačkih vinara najviše su stradali oni stariji vinogradi koji su u slabijoj kondiciji. Oni vinogradi koji su na ne povoljnijem položaju također su pretrpjeli velike štete, a radi se o onima koji su na nižoj nadmorskoj visini. Kompletna slika stanja vinograda i drugih kultura bit će vidljiva po prestanku kiše i kada se pojavi jače sunce.

Slike iz kutjevačkih vinograda koje smo objavili u našoj reportaži 28.travnja 2016. godine

Više iz kategorije