Obrtnička škola Požega je mala tvornica različitih proizvoda koji se vole i trebaju u životu ali i poligon ideja koje se mogu ostvariti /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Širom je otvorila svoja vrata Obrtnička škola Požega za sve zainteresirane kako bi o njoj nešto više saznali, posebno učenike osmih razreda koji, zajedno sa svojim roditeljima, odlučuju što upisati i za koje se zanimanje odlučiti.

U sklopu Dana otvorenih vrata Obrtničke škole održana je i Svečana sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj su, uz sadašnje i buduće učenike, bili nazočni brojni gosti uzvanici. Sve je njih na početku sjednice pozdravila ravnateljica Iva Šnajder koja je naglasila kako je biti na čelu te obrazovne ustanove iznimna čast ali i odgovornost u izazovnom vremenu za obrtništvo i obrazovanju za ta zanimanja.

-Stalnim ulaganjima u opremu i infrastrukturu škole nastojimo svojim učenicima omogućiti učenje u ugodnom radnom ozračju i na suvremenoj opremi kako bi po završetku školovanja bili spremni za zahtjevno tržište rada – istakla je u pozdravnom govoru ravnateljica Šnajder te se osvrnula na značajnija i izdašnija ulaganja u proteklih godinu dana koja su iznosila više od pola milijuna kuna.

Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole Požega

-U ovom izazovnom vremenu, kao i ostale škole, koje obrazuju trogodišnja zanimanja imamo poteškoća s odabirom tih zanimanja od strane roditelja, odnosno osmaša i osmašica iako je učenicima omogućena stipendija od 900 do 1.200 kuna do sada, a već slijedeće stipendije su najavljene od 1.800 kuna. Uz sve to svi učenici koji završe trogodišnja zanimanja mogu početi raditi odmah ako žele, što je velika prednost – dodala je ravnateljica Šnajder.

Uspješnost na državnim natjecanjima je također bila istaknuta na kojima su učenici Obrtničke škole osvojili zavidne rezultate u jakim konkurencijama.

Na natjecanju u ugostiteljskom posluživanju učenica Barbara Vidačić osvojila je treće mjesto dok je u stolarstvu Marko Patajac osvojio drugo mjesto. Modni dizajn i tehnologija također je donio drugo mjesto kojeg je osvojila učenica Karla Čevizović.

U nastavku obilježavanja Dana škole organizirane su različite radionice na kojima su učenici pokazivali svoja umijeća pred brojnim posjetiteljima, posebice osmašima i omašicama koji su se došli uvjeriti o kvaliteti danas sutra odabrane škole.     

Prvi dojam na posjetitelje Obrtničke škole ostavio je hol na ulazu u kojemu je pripremljen raznolik izložbeni postav radova učenika iz svih struka, makete poznatih građevina kao što je vodotoranj u Vukovaru, Eiffelov toranj, Pelješki most, rad učenika u autocadu u kojem su učenici crtali radioničke nacrte skladišnih metalnih hala i projektiranje stambene zgrade.

Izvan škole bilo je moguće vidjeti viziranje i crtanje pročelja soboslikarske radionice na formatu A3 i u kojim su se aktivnostima neki od posjetitelja i sami se okušali u tom stvaralaštvu.

Osnovnoškolci su se u razgledu radionica živo susreli s vještinama građenja i obojenja. Mogli su procijeniti koliko su zanimanja zidar i soboslikar kreativna i praktična jer su se rado priključili aktivnostima koje su bile priređene. Učenici zanimanja zidar u graditeljskoj radionici su prikazali zidanje ravnog zida i stupova s izvedbom pravilnog luka, a u soboslikarskoj radionici su se zabavili dekorativnim obojenjem mineralne podloge. Malu sliku s logom nogometnog kluba su u pripadajućem mjerilu uvećali i prenijeli preko mreže na veliko platno, a potom obojali.

Predmeti izrađeni u drvu prikazali su kako se praktičnim vještinama drvo može oblikovati u estetske i uporabne svrhe – od drvnih minijatura do predmeta za svakodnevnu uporabu, a svi su proizvod rada naših učenika stolara u stolarskoj radionici škole – prostor u kojemu su budući srednjoškolci imali priliku vidjeti izradu suvenira, a potom se i sami okušati u izradi. U tome su im podrška i mentori bili učenici drugih i trećih razreda zanimanja stolar. Demonstrirali su svoja znanja i vještine koristeći ručne alate i rabeći masivno drvo bukve kako bi načinili konačni proizvod – stalak za olovke. Gost koji je uspješno sastavio suvenir – dobio ga je na dar! Ovakvim pristupom osnovnoškolci su iz prve ruke osjetili što znači stvarati. Danas je to bio stalak za olovke, sutra može biti komad namještaja, a za budućnost traženo zanimanje.

Tekstilna struka je za izložbeni dio predstavljanja zanimanja krojač i modni tehničar postavila modnu lutku u odabranoj kreaciji koju su izradile učenice, a istovremeno su učenice, odjevene u najuspješnije odjevne kreacije, bile domaćice gostima i pokazivale svoje radove u pokretu. Čovjek ima potrebu za odijevanjem od kada postoji, stoga će postojati i potreba za onima koji je stvaraju dok je čovjeka. Interaktivni sadržaji prezentacije ova dva zanimanja odvijali su se u holu škole i u tekstilnoj radionici. Učenici u zanimanju krojač i modni tehničar danas su kroz zanimljive aktivnosti pokazali kako nastaju novi modeli odjeće. Od ideje, preko konstrukcije kroja, do izrade odjevnog predmeta. Učenici su pokazali ručno i računalno kreiranje odjeće – spoj tradicije i suvremene tehnologije, a posebnu pozornost je izazvala radionica dizajniranja i izrade modnog nakita.

Aktiv ugostiteljske grupe predmeta predstavio se projektom „Požeški kolačić“ koji je odobrilo i financiralo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske u iznosu od 20.000,00kn u sklopu javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019. Kolačić je posjetiteljima ponuđen pri dolasku u školu kao znak dobrodošlice, a proces izrade kolačića mogli su vidjeti u kabinetu kuharstva što je doprinijelo autentičnosti ove aktivnosti jer su ga pripremali učenici škole u zanimanju kuhar. Dobra druženja i susreti postanu još bolji kada se ponudi i dobro osvježenje.

Učenici u zanimanju konobar poslužili su 3 vrste bezalkoholnih koktela i frapea čija se priprema mogla vidjeti u kabinetu za ugostiteljsko posluživanje. Svojevrsna atrakcija je i flambiranje voća, stoga je mnogima bio doživljaj sudjelovati u tom procesu i osjetiti prostore u kojima će vjerojatno netko od njih započeti svoj put učenja ugostiteljskih  vještina. Hol škole dobio je ovom prigodom pult hotelske recepcije na kojemu su zainteresirani mogli dobiti informacije o ugostiteljskim zanimanjima.

Obrtnička škola Požega je bila mala tvornica različitih proizvoda koji se vole i trebaju u životu i za život, poligon ideja koje bi se mogle ostvariti kao budući pozivi mnogih osnovnoškolaca.

-Rado vas očekujemo u rujnu s nadom kako je susret pomogao onima, još uvijek neodlučnima, da nađu svoj profesionalni put, da kroz rad osjete zadovoljstvo i ostvare životni cilj – poručili su osmašima i osmašicama iz Obrtničke škole Požega

Foto: D. Mirković [FGAL id=255590]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »