Obrt „Kulen Hruška“ iz Bjeliševca kupovinom traktora i opreme kompletirao potrebe ratarstva koje je povezano sa uzgojem svinja /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Namjeravajući zaokružiti tehnološki proces proizvodnje počevši od ratarstva, namijenjenog za uzgoj svinja do prerade mesa, obrt „Kulen Hruška“ iz Bjeliševca, koji u Pješačkoj zoni Požege više od godinu dana ima istoimenu prodavaonicu suhomesnatih, nabavio je suvremeni višenamjenski traktor, te prikolicu i četveroredni kultivator.

Sve to stoji više od 530 tisuća od čega 100 tisuća manje stoji američki traktor marke „New Holland“. Prikolicu će koristiti za prijevoz svinja u klaonicu jer je poznato da se to obavlja u nekoj od takvih objekata u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji.

-Dobili smo bespovratnu potporu iz fondova Europske unije za mlade poljoprivrednike u iznosu od 50 tisuća eura, a ostatak su vlastita sredstva – kaže vlasnik obrta „Kulen Hruška“ Damir Hruška, koji nastavlja obiteljsku tradiciju oca Vjenceslava i djeda Vaclava razvijajući ratarstvo i svinjogojstvo. Poznato je da ova obitelj dugi niz godina proizvodi brojne domaće delicije kao što su kulen, kulenova seka, šunka, slanina, krvavica, švargl i drugo za koje su dobili brojne visoke nagrade na ocjenjivanjima širom zemlje.

Danas posjeduju 20 hektara zemljišta na kojemu uzgajaju ratarske kulture, mahom žitarice, što koriste za vlastiti tov svinja.

Prinovu sa strojevima obitelj Hruška proslavila je druženjem u vlastitoj kušaonici u Bjeliševcu uz domaće specijalitete, gdje se okupilo više desetaka rođaka, prijatelja i poslovnih partnera.

Foto: D. Mirković [FGAL id=261363]

Više iz kategorije