Oboljele osobe vrlo rano postaju ovisne o pomoći drugih

Autor: Ana Vuković

SONY DSCPOŽEGA – Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest povodom manifestacije „Rujan – mjesec Alzheimerove bolesti – žensko lice demencije” organizirala je prvi „Alzheimer Cafe“ u Požegi pod pokroviteljstvom Požeško – slavonske županije i župana Alojza Tomaševića, te gradonačelnika Vedrana Neferovića. Cilj je destigmatizacija bolesti, pružanja potpore oboljelima i njihovim njegovateljima te širenje znanja o Alzheimerovoj bolesti i problemima koje bolest nosi.

SONY DSC-Alzheimerova bolest je u sve većem porastu, javno zdravstvo još nema točnu statistiku, problem je jako velik, kada se pojavi bolesnik u obitelji, boluje cijela obitelj, nema dovoljno podrške u čitavom sustavu, ako nema nikoga u obitelji da ne radi netko mora prekinuti sa radnim aktivnostima i brinuti se o čovjeku. To je vrlo teška bolest, imate “malo dijete” u obitelji. Imate čovjeka koji se ne zna umiti, počešljati, ne zna kako se zove – naglasila je Ljerka Pavković, članica palijativnog tima LiPa.

Dr. sc. Marija Kušan Jukić, specijalist psihijatar Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” održala je predavanje na temu „Komunikacija s osobom oboljelom do Alzheimerove bolesti”.

SONY DSC

– Predviđa se da do 2030. godine možemo govoriti o epidemiji demencije u svijetu. Osnovni je problem što oboljele osobe vrlo rano postaju ovisne o pomoći drugih osoba. Demencija nije bolest samo starije životne dobi, nego se može pojaviti i u mlađoj životnoj dobi prije 65 godina starosti.

Bolest zahvaća cijelo tijelo i osoba vrlo rano postaje nesamostalna. Jedan od malih ciljeva našeg rada je da pripremimo obitelj na sve ono što ih čeka tijekom te bolesti od njenog početka pa do kraja – istakla je – Dr. sc. Marija Kušan Jukić.

SONY DSC SONY DSC

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: