Oboljele osobe vrlo rano postaju ovisne o pomoći drugih

Autor: Ana Vuković

SONY DSCPOŽEGA – Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest povodom manifestacije „Rujan – mjesec Alzheimerove bolesti – žensko lice demencije” organizirala je prvi „Alzheimer Cafe“ u Požegi pod pokroviteljstvom Požeško – slavonske županije i župana Alojza Tomaševića, te gradonačelnika Vedrana Neferovića. Cilj je destigmatizacija bolesti, pružanja potpore oboljelima i njihovim njegovateljima te širenje znanja o Alzheimerovoj bolesti i problemima koje bolest nosi.

SONY DSC-Alzheimerova bolest je u sve većem porastu, javno zdravstvo još nema točnu statistiku, problem je jako velik, kada se pojavi bolesnik u obitelji, boluje cijela obitelj, nema dovoljno podrške u čitavom sustavu, ako nema nikoga u obitelji da ne radi netko mora prekinuti sa radnim aktivnostima i brinuti se o čovjeku. To je vrlo teška bolest, imate “malo dijete” u obitelji. Imate čovjeka koji se ne zna umiti, počešljati, ne zna kako se zove – naglasila je Ljerka Pavković, članica palijativnog tima LiPa.

Dr. sc. Marija Kušan Jukić, specijalist psihijatar Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” održala je predavanje na temu „Komunikacija s osobom oboljelom do Alzheimerove bolesti”.

SONY DSC

– Predviđa se da do 2030. godine možemo govoriti o epidemiji demencije u svijetu. Osnovni je problem što oboljele osobe vrlo rano postaju ovisne o pomoći drugih osoba. Demencija nije bolest samo starije životne dobi, nego se može pojaviti i u mlađoj životnoj dobi prije 65 godina starosti.

Bolest zahvaća cijelo tijelo i osoba vrlo rano postaje nesamostalna. Jedan od malih ciljeva našeg rada je da pripremimo obitelj na sve ono što ih čeka tijekom te bolesti od njenog početka pa do kraja – istakla je – Dr. sc. Marija Kušan Jukić.

SONY DSC SONY DSC

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot