Obnovom starog bunara želi se sačuvati spomenička baština

Autor: D.K.

 KUZMICA – Zauzetošću predsjednika Udruge građana „Građanska inicijativa Kuzmica“ Mire Rašića, i članova te udruge, ovih je dana priveden kraju još jedan od više projekata u cilju prepoznatljivosti spomeničke povijesne baštine kuzmičkog kraja. Gospodin Rašić, inače i vijećnik u Gradskom vijeću grada Požegi, koji je živio u Kuzmici, dao je veliki doprinos u oživljavanju onoga što je polako odlazilo u zaborav, u čemu su mu pomogli njegove kolege, prijatelji i brojni donatori.

-Potpuno je obnovljen stari bunar iza kurije Kušević, izgrađena je sjenica za odmor uz kuriju, izrađen je i postavljen poučni info pano ispred „Japanske sofore“, rijetko stablo u ovom dijelu Europe, postavljena je sjenica za odmor planinara, posjetitelja, i prolaznika na utvrdi Viškovačkog grada, obilježena je planinarska staza od kurije Kušević do utvrde Viškovačkog grada, Odobren je, i u fazi realizicije projekat obnove stare hidroelektrane „Munjare“što je jedan iznimno značajan projekt, prije svega za našu udrugu, jer smo mi bili uporni inicijatori obnove hidroelektrane – istakao je Miro Rašić prilikom predstavljanja projekata koji su vezani za kuriju Kušević.

-Svima je poznato koliko je našoj udruzi ovo značajno jer je to biser našeg sela i kuzmičke župe iz kojeg je razloga i osnovana Udruga građana „Građanska inicijativa Kuzmica“, da bi naša spomenička baština bila u većem fokusu javnosti radi konkretnijeg pristupa obnovi iste, a vidimo da se rezultati pokazuju iz godine u godinu. Smatram važnim istaknuti da je našoj udruzi itekako važna dobra suradnja sa lokalnom samoupravom što je i ostvareno kao i suradnja sa lokalnim sportskim društvom, župom u Kuzmici, što sve više prepoznaju i mještani ovog kraja iz kojeg se na razloga na razne načine uključuju u rad i daju potporu svatko na svoj način za što mogu reći da su to plemenita djela volontera i vodstva udruge – dodao je Rašić.

Današnjom se promocijom obnovljenog starog bunara ujedno i potaknula potreba na obnovi kompletne kurije Kušević. Za nadati se da će se na neki način iznači sredstva kako bi se taj projekt i ostvario.

-Našim radom ove godine na obnovi bunara i izgradnji sjenice pokazali smo da radimo dosljedno i odgovorno poštujući sve propisane smjernice nadležnih institucija i lokalne vlasti te svaku svoju planiranu aktivnost prvo dobro isplaniramo, ishodimo potrebne dozvole i suglasnosti te uz stalnu koordinaciju kako među sobom tako i sa nadležnim institucijama pokrenemo aktivnosti i planski ih privedemo kraju – zaključio je Rašić i zahvalio se svim donatorima koji su na razne načine pomogli u ostvarenju projekata koje na “svojim plećima” nosi Udruga “Građanska inicijativa Kuzmica”.

Posebna zahvalnost upućena je tvrtkamabez kojih ne bi bili uspješno realizirani projekti na obnovi ovih povjesnih lokaliteta, i to HELDA, LETINIĆ, PROMET, TEKIJA, Upravi ŠUMA Požega, pilani „Krivaj“, Aromi iz Požege, pekarnicama „BABIN VIR“ i „CEROVAC“, punionici sokova „TIM“, limariji „LIM MONTAŽA“ te pojedincima Bori Kozini, Željku Matajiću i Stipi Šimunoviću.

Na svečanosti su bila i djeca Područne škole u Kumici koji su pjesmom uveličali događanje, a na dašak prošlosti podsjetili su i članovi Povijesne postrojbe “Trenkovih pandura” koji su bili obučeni u povijesne odore.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot