Obnovljena zgrada DVD Buk: “Ovo čemu svjedočimo opet je rezultat zajedničkog rada” /FOTO/

Autor: PROMO

Završetkom radova na obnovi zgrade dobrovoljnog vatrogasnog društva Buk privodi se kraju i uspješan niz energetskih obnova javnih zgrada na području Pleternice. Ukupna vrijednost projekta je 615.044,13 kuna, od čega je 60 posto sufinancirano sredstvima Europske unije. U obnovljenoj zgradi danas je održana i završna konferencija projekta.

Podsjetimo, u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora prijavljena je i odobrena energetska obnova devet zgrada javnog sektora s područja Grada Pleternice. Vrijednost svih 9 projekata među kojima je i zgrada dobrovoljnog vatrogasnog društva Buk iznosi 5.069.504,09 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 3.105.681,43 kn. Provedba svih mjera energetske obnove izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradama te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja.

Projekt energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma Buk vrijedan je 615.044,13 kuna, od čega je iz Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program konkurentnost i kohezija financirala 60 posto, odnosno 371.656,52 kuna.

-Projekt je počeo 9. kolovoza 2019. godine i u 24 mjeseca trajanja izrađen je glavni projekt energetske obnove s pripadajućim elaboratom, provedene mjere energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, povećana toplinska zaštita vanjskog zida i toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru te zamijenjena vanjska stolarija pri čemu je zgrada dobila i novi izgled – rekla je o samom projektu direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež.

DVD Buk je najstarije vatrogasno društvo nakon DVD-a Pleternica na ovom području, a svi su složni kako je ova obnova biti novi iskorak ne samo za tamošnje vatrogastvo, već i za kvalitetu života cijele zajednice. Zadovoljstvo, ali i zahvalu izrazio je predsjednik DVD Buk Vinko Jušić.

Zahvalni smo gradonačelnici Mariji Šarić, ali i županici Jozić koja je kao gradonačelnica Pleternice pokrenula ovaj uspješan niz projekata. Hvala svima koji su prepoznali želje i potrebe, ne samo našeg društva već cijele ove zajednice. Jer, vatrogasno društvo sa svojim resursima radi i služi cijelom naselju, pa tako i naša infrastruktura, naš Dom i svi pripadajući objekti služe cijelom mjestu, svim društvima i udrugama za pojedinačna i javna događanja, veselja, slavlja i druge potrebe naših članova i stanovnika za koje se nadam da će ih u velikom broju. S ovom obnovom, koja je zasigurno najveća investicija u više od 80 godina od kako je dom izgrađen, dobili smo jedan prostor primjeren 21. stoljeću,” naglasio je predsjednik Jušić.

Zadovoljstvo je izrazila i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

“Izuzetno mi je drago da smo na otvorenju sedam od devet zgrada koje smo obnovili u ovom ciklusu energetske obnove. Ovdje smo uložili oko 600 tisuća kuna. Kada gledamo tri projekta koja se trenutno provode i završavaju na području vašeg naselja, tri europska projekata – DVD Buk, Športsko rekreacijski centar Buk i Mali dom kulture, uz uložena i dodatna sredstva u radove koji nisu bili predviđeni energetskom obnovom došli smo do vrijednosti od oko dva i pol milijuna kuna koja se ulažu u ovo područje. Vrlo mi je drago da koristite ove prostore, vidim kako ste uvijek zajedno, na svim okupljanjima ste zajedno i nema razlike između Mjesnog odbora, kulturno-umjetničkog društva i vatrogasnog društva, zajedno koristite prostore i čestitam vam na tom zajedništvu, a veselim se i budućim projektima,” rekla je gradonačelnica Šarić.

Prigodnim riječima nazočne na završnoj konferenciji pozdravila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, inače počasna članica DVD Buk.

“Vaše zajedništvo, vaša okupljanja i vaše podržavanje dobrih projekata i aktivnosti, rad na općem dobru kojeg vi inicirate s područja mjesnog odbora rezultiraju i kvalitetnim projektima koji su nužni kako bi mogli kvalitetno živjeti u vašem naselju. Ovo čemu svjedočimo opet je rezultat zajedničkog rada, prvenstveno vas iz DVD Buk koji ste potaknuli ovo pitanje, nas iz Grada Pleternice koji smo to tada prihvatili te sada tima u gradu s gradonačelnicom Šarić koji je završio projekt. Od srca čestitam na svemu što ste učinili, vjerujem kako će Buk i dalje biti mjesto investicija, novih ideja i projekata. Podsjetit ću da je i Požeško-slavonska županija po projektima energetske obnove u top tri na području Hrvatske i s obzirom na to sve, vjerujem kako možemo biti predvodnici vrijednih europskih projekata i dalje,” rekla je županica Jozić.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek