Obnovljen spomenik prvoj sadnji graševine prije više od stotinu godina (foto)

Autor: Jelenko Topić

IMG_9958VENJE/KUTJEVO – Obilježavajući blagdan Sv. Vinka ugledni kutjevački vinar Hrvoje Sontaki Ceco poznatiji kao fra Kitokret podigao je obnovljeni spomenik prvoj sadnji graševine u tom kraju daleke 1904. godine. Kako je poznato spomenik je postavljen 2004. uz stotu obljetnicu sadnje graševine koju je organizirao njegov pradjed Tomo Sontacchi, upravitelj Turkovićevog imanja u to vrijeme, no prije nekog vremena vjetar ga je oštetio.

Hrvoje Sontaki je naglasio da se obilježavanjem Vincelova kutjevački vinogradari vraćaju svojim korijenima u ovdašnje vinogorje. Predstavnik porodice nasljednika Turkovićevog imanja Saša Novković istakao je otkrivajući spomenik da mu je drago da vinogradari orezuju trsje uz ovaj blagdan, te dodao da su im vraćene šume i zemljišne površine koje su naslijedilili, a bile su im oduzete.

Kutjevački vinski biskup Ivan Fistrić Fio blagoslovio je vinograd, te posvetio podrum, a brojni gosti i uzvanici su kušali čobanac od divljači i domaći grah kojega je kuhao Filip Mamić Fićo, te rolanu svinjetinu domaćina Cece. Nastupili su mladi tamburaši „Sanjari“ iz ovoga kraja.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije