Obiteljska gospodarstva moraju imati prednost u odnosu na velike sustave

Autor: D.K.

POŽEGA – Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je u primjeni od 2013. godine, bio je razlog današnje tiskovne konferencije za novinare u požeško-slavonskom HDZ-u koju je sazvao aktualni saborski zastupnik i predsjednik Saborskog odbora za poljoprivredu Franjo Lucić. Zbog propisanog načina bodovanja i svih drugih kriterija za dodjelu zemljišta iskazano je veliko nezadovoljstvo kako zbog donošenja tako i primjene tog zakona jer je nepravedan prema malim proizvođačima dok je gotovo prilagođen velikim sustavima i poljoprivrednim proizvođačima.

Na tiskovnoj konferenciji bili su nazočni i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Pakraca Davor Huška, načelnici općina, Kaptola i Jakšića, Mile Pavičić i Ivica Kovačević te predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Požege Ante Šolić.

-Što se tiče Zakona o poljoprivredi koji se treba naći u Saboru isti je jako bitan za ono što se događa u RH a bitno je i što smo uspjeli određene stvari usuglasiti, kako sa Ministarstvom poljoprivrede tako i sa Agencijom, koji bi trebao biti onakav kakav priliči najviše onima koji se bave sa poljoprivredom i koji će ga najviše konzumirati. U pripremi je i prvo čitanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu oko kojeg ima jako puno prijepora iz kojeg su razloga danas ovdje načelnici gradonačelnici i župan kako bi se uključili u raspravu koji mogu dokazati da zakon koji smo mijenjali u 2013. godini nije dobar i da treba ići u izmjene – u uvodnom izlaganju rekao je Franjo Lucić.

Što se tiče izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu postignuta je suglasnost sa Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za poljoprivredno zemljište da se ide u izmjene.

-Tijekom provedbe zakona u 2014. godini uvidjeli smo da zakon nije dobar i da pogoduje velikim sustavima. Onaj zakon iz 2008. godine je dobar i upravo je na temelju tog zakona svatko mogao pronaći sebe u osnivanju Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i malih poduzeća. Tim se zakonom htjelo dati vjetar u leđa tim malim OPG-ovima i malim poduzećima u odnosu na velika poljoprivredna gospodarstva velikih sustava koji već imaju na tisuće hektara državnog zemljišta na korištenju – ističe Lucić.

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, isticali su na konferenciji, velike je sustave stavio u prednost načinom bodovanja gospodarskog programa koji donosi 60 bodova jer jedan od dobivanja broja bodova veći broj traktora što u svakom slučaju pogoduje isključivo velikim sustavima i poljoprivrednim proizvođačima s čime se nikako ne može nositi niti tome konkurirati jedan mali poljoprivredni proizvođač. Da državno zemljište dobivaju veliki sustavi u prilog ide činjenica da sve velike površine dobivaju isključio oni jer kao takvi jedini ispunjavaju zadane kriterije prilikom dobivajući najveći broj bodova. Kao takve kriterije OPG-ovi i manje poljoprivredni proizvođači nikako ne mogu ispuniti čime gube zemlju i ostaju bez nje iako su je godinama obrađivali i svoju obitelj prehranjivali.

-Kako će opstati naša mala gospodarstva na selu i onaj mali proizvođač ili OPG-ovac koji je tek registriran doći u priliku zakupa zemlje kada jednostavno za to nema priliku jer mu zakon to onemogućuje. Zakon se mora mijenjati i ne može ostati takav a glavne prepreke su bodovanje. Sadašnji zakon je napisan samo za jedne a ne za one kojima također to treba a to su mali OPG-ovci s kojima želimo zadržat domicijelnost na području lokalne samouprave i iz tog razloga mali OPG-ovac mora imati prednost u odnosu na velike sustave jer ga želimo zadržati u svojoj sredini i da zaposli domaće ljude – zaključuje Franjo Lucić.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Prema riječima požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića svaki bi zakon trebao biti pomoć čovjeku, a ne protiv čovjeka. Za Požeško-slavonsku županiju, koja je poljoprivredna županija dva su zakona veoma bitna, Zakon o poljoprivredi i Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

-Ovi zakoni koji su na snazi protiv su malog čovjeka, mladih ljudi i malih OPG-ova. Pitanje je za koga i za čiji račun se pogoduje velikim sustavima. Određene izmjene koje ne bi trebale proći pogodovati će i poticati mlade obitelji da odlaze iz sela. Nama je interes i cilj da u svih 277 naselja vratimo sjaj poljoprivredi, povjerenje u poljoprivredu i poljoprivrednike samim čime ćemo zadržati mlade ljude na ognjištima svojih otaca. Mi o tome govorimo stalno i želimo mjerama koje će biti u budućnosti uvjeriti mladog čovjeka da sa njegovim školovanjem on pomaže sebi i svojoj obitelji i da se na poljoprivrednim zemljištima mogu osnivati svoje obitelji i ostati u ovim prostorima – rekao je župan Tomašević koji se osvrnuo i na neobrađeno poljoprivredno zemljište za koje smatra da se i ono može staviti u funkciju ako se na njemu uzgaja crna slavonska svinja kojoj kao takvo zemljište pogoduje. – U upravljanju poljoprivrednim zemljištem županije, gradovi i općine trebaju biti partneri kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna i da se stane iza obiteljskih gospodarstava – zaključio je Tomašević.

Treba ostati u uvjerenju da će se planirane izmjene zakona donijeti u interesu poljoprivrednika i seljaka koji žive od toga posla, prehranjuju svoje obitelj i doprinose svojim radom u proizvodnji kvalitetnih proizvoda kako ne bi na policama trgovačkih centara imali proizvode iz uvoza za koje ponekad i ne znamo odakle su i kakve kvalitete.

Više iz kategorije