Obilježena 28. godišnjica prve vojne akcije oslobađanja Požeštine u Kamenskoj i prisjećanje na poginule branitelje /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Prije 28 godina na današnji dan započela je prva vojna akcija u cilju oslobađanja Požeštine. U akciji su pod nazivom “rujanska Kamenska” sudjelovali pripadnici Zbora Narodne Garde 63-e A samostalne bojne te 4-te bojne 108 brigade ZNG-a Slavonski Brod.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Kamenskoj brojna su se izaslanstva prisjetili onih koji su položili svoje živote u prvoj napadnoj akciji na području Požeštine u rujnu 1991. godine, Drage Minduma, Nikice Mandušića, Mihovila Vojnića, Branka Terzića i Ivice Zovka. U listopadu je svoj život položio Dragan Jajić dok je u 26.rujna 1991. godine zarobljen Igor Zalar za čiju se sudbinu još uvijek ne zna.

Prema nekim informacijama Igor Zalar je završio u zatočeničkom logoru Bučje. Oni koji znaju nešto o njegovoj sudbini neće da o tome progovore.

Svoje živote na području Kamenske u prosincu 1991. godine položili su Marko Garić i Jozo Jelić, a u siječnju 1992. godine Marko Marić.

Njima u čast vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, te izaslanstva obitelji poginulih, Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom župana Vedranom Neferovićem, grada Požege, općine Brestovac predvođeno načelnikom Zdravkom Mandićem, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, zamjenik načelnika općine Velika Ivica Potočanac, gradonačelnik Kutjeva i Lipika, Josip Budimir i Vinko Kasana Policijske uprave požeško-slavonske, Vojarne 123. brigade predvođeno pukovnikom Matom Tomaševićem, Ureda državne uprave , Osnovne škole Dragutina Lermana Brestovac.

Počast poginulim braniteljima koji su položili svoje živote odali su i maratonci koji su istrčali dionicu dugu gotovo 25 kilometara od Požege do Kamenske. U Požegu su prije polaska zapalili svijeće kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade gdje je bio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Počast su odali i dočasnici koji su na osposobljavanju u požeškoj Dočasničkoj školi s kojima je bio zapovjednik, pukovnik Zdenko Šakota.    

Učenici brestovačke Osnovne škole Dragutina Lermana otpjevali su hrvatsku himnu Lijepa naša i pročitali prigodne pjesme

Nakon svečanosti u Kamenskoj vijenci su položeni i zapaljene svijeće u Orljavcu u čast poginulim braniteljima kod njihovog spomenika, Vilku Knezoviću, Damiru Rukelju i Karlu Vranješeviću.

Molitveni zaziv i blagoslov je uputio vojni i policijski kapelan vlč. Željko Volarić nakon kojeg su se svi nazočni zadržali na druženju u prostorijama lovačkog doma u Orljavcu.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek