Obilježen Međunarodni dan odgoja bez batina

Martina Vlašić i Mirjana Jugović (Small)POŽEGA – Centra za socijalnu skrb Požega, Podružnica obiteljski centar organizirali su radionice za djecu vrtićkih skupina i njihove roditelje kojom su prilikom razgovarali o odgoju bez “tjelesnog” kažnjavanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana odgoja bez batina.

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega

-Dio je to aktivnosti Podružnice Obiteljski centar koji je sve više prepoznat u lokalnoj zajednici, a i na županijskoj razini, budući da Podružnica Obiteljskog centra obavlja poslove na području cijele županije. Prije desetak dana smo održali i sastanak Međuresorne suradnje sa predstavnicima, odnosno stručnim radnicima iz područja školstva, zdravstva, socijalne skrbi, policije, prekršajnog i općinskog suda, na kome osim što smo razgovarali o međuresornoj suradnji na području obiteljsko pravne zaštite, odnosno prekršajne i kazneno-pravne zaštite djece, mladeži i obitelji, ali i kao posebna tema je bio rad i važnost Podružnice Obiteljski centar, te ulogu koju ima u osmišljavanju i provođenju preventivnih aktivnosti. Upravo ključnim resorima je predstavljen rad i značaj Podružnice Obiteljski centar. Svaki građanin koji se nađe u poteškoćama vezano za brak, roditeljstvo, obiteljske i partnerske odnose može se obratiti za savjetodavne i preventivne usluge. Podružnica je od značaja za promociju obiteljskih vrijednosti, a posebno su važne aktivnosti za ne nasilno rješavanje sukoba i unutar obitelji ali i među vršnjacima – istakla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Obiteljski centar kao podružnica javne ustanove Centra za socijalnu skrb Požega u svom radu najprije je usmjeren na preventivni, savjetodavni, informativni i edukativni rad s djecom, mladima, roditeljima, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, partnerima i njihovim odnosima.

Mirjana Jugović, predstojnica Obiteljskog centra Požega

-Dodatno imamo interes pratiti i podržati svaku inicijativu koja promovira zdrave životne navike, promiče ljudska prava, afirmira pozitivne odgojne stilove, gradi bolje međuljudske odnose i jača obiteljske vrijednosti. Ovakav opis rada Obiteljski centar zapravo čini jedinstvenom institucijom u našoj sredini. Ranije kao samostalna javna ustanova, a od 01.siječnja 2014.g. kao podružnica Centra za socijalnu skrb Požega imamo dojam da njegove aktivnosti do sada nisu bile dovoljno prepoznate, šire od kruga naših korisnika – rekla je predstojnica Obiteljskog centra Požega Mirjana Jugović.

Centar za socijalnu skrb postupa po svakoj prijavi nasilja, a najčešće je to u obliku obavijesti policije o događaju nasilja u obitelji. Obiteljski centar je tijekom 2014. godine postupao u preko 120 slučajeva nasilja u obitelji u kojem su sudjelovale odrasle osobe.

-Temeljem svih zaprimljenih obavijesti o nasilju u obitelji primijećen je  smo značajan porast slučajeva nasilja u obitelji u odnosu na npr. 2013. godine, gotovo 20%. S obzirom da nam je cilj preventivno djelovati, ovu današnju aktivnost usmjerili smo na slanje poruke o potpunoj neprimjerenosti tjelesnog kažnjavanja djece jer je dokazana povezanost tjelesnog discipliniranja djece s njegovim kasnijim poteškoćama u intelektualnom razvoju, osobnosti, socijalnim vještinama, odnosima s vršnjacima, partnerskim odnosima, a potom dolazi i do zatvaranja tzv. začaranog kruga nasilja kada dijete kojega se fizički kažnjavalo i samo postaje nasilnik te primjenjuje tjelesnu kaznu u svojim kasnijim odnosima – dodala je Mirjana Jugović.

Današnje obilježavanje Međunarodnog dana odgoja bez batina popraćen je brošurama koje će se podijeliti građanima, svim osnovnim školama i vrtićima u Požeško-slavonskoj županiji te udomiteljskim obiteljima kod kojih su smještena djeca.

-Nadamo se da će udomitelji, nastavnici, učitelji, odgajatelji kroz svoj radi promicati nenasilje tako da ova poruka dođe do što većeg broja roditelja, a mi ćemo se dodatno roditeljima posvetiti kroz naše daljnje planirane aktivnosti vezane za ovu, ali i druge teme odgovornog roditeljstva – zaključila je predstojnica Obiteljskog centra Mirjana Jugović.

Mediji ali i svi građani pozvani su na suradnju u širenju informacija o aktivnostima kako Centra za socijalnu skrb tako i Obiteljskog centra za što je predstojnica Jugović naglasila da za korištenje usluga nije potrebna ničija uputnica, a potpuno je zajamčena diskrecija, anonimnost i stručan pristup.

Obiteljski centar je dostupan svim građanima svakim radnim danom od 07-15 sati kao i sve usluge, od radionica, i savjetovanja do edukacija, što je sve bez ikakve naknade.

0 Comment

Send a Comment