Obilježen Dan požeškog Đačkog doma kojom prigodom su nagrađeni zaslužni djelatnici i učenici /FOTO/

Đački dom Požega spominje se u davnoj 1885. godini koji je djelovao uz nekadašnju Ratarnicu, u kojem je bilo 16 učenika. Novu je zgradu dobio 1886. godine u kojoj je tada bio internat za 50 učenika koji su bili stipendisti zemaljske vlade u Zagrebu. Povijest je zapisala kako su ti učenici tada morali imati završenu pučku školi, navršenih 16 godina i biti seljački sinovi, te se vratiti na roditeljski posjed nakon dvogodišnjeg obrazovanja. Nakon niza godina i promjena, Đački dom je proradio ponovo u toj zgradi u sastavu tadašnjeg Centra za usmjereno obrazovanje „Zvonko Brkić“ 1987. godine, a raspadom Centra 1992. godine on postaje samostalna ustanova koja u tom obliku djeluje i danas.

Požeški Đački dom proslavio je svoj dan na kojem su uz učenike na svečanom obilježavanju bili nazočni, ravnatelji požeških srednjih škola i gimnazija, đačkih domova iz Pakraca, Osijeka, Vinkovaca i Kutine.

-Naš Đački dom je uređen prema svim standardima u kojem je smješteno 115 učenika koji se školuju u požeškim srednjim školama a izvan su mjesta stanovanjem. Dom u ovom obliku kao ustanova djeluje od 1987. godine koje je godine na blagdan sv. Josipa prešao u ovu zgradu i osamostalio se. Ponosan sam na ove učenike i sve moje djelatnike. Danas učenici u ovom domu imaju izvanredan standard, kako boravka, tako i prehrane, ali i dobre standarde i programe obrazovanja. Za to su zaslužni svi naši djelatnici i svi smo sretni kada ove mlade ljude izvedemo na pravi put – rekao je pozdravljajući, učenike, goste i uzvanike prof. Josip Matuha, ravnatelj Đačkog doma Požega izražavajući veliku zahvalnost osnivaču, Požeško-slavonskoj županiji na financiranju i potpori, a posebno na projektima koji su odrađeni domu, podizanju energetske učinkovitosti i uređenju zgrade u cijelosti.

Učenici, korisnici doma imaju različite privilegije pa tako i u izradi jelovnika zajedno s djelatnicima, a puno se ulaže i u sve ono što bi doprinijelo poboljšanju životnog standarda, nove krevete i namještaj za dnevni boravak, opremu za informatički kabinet i učionicu, nadzorne kamere i sl.

Na svečanosti su učenici, korisnici doma izveli nekoliko glazbenih točaka te su uručene nagrade najzaslužnijima.

Nagrađena je djelatnica Anka Masijar, domaćica doma koja radi još ovu godinu i odlazi u zasluženu mirovinu te učenici, Vili Kiš, učenik 3. razreda Tehničke škole, Katarina Bošnjaković, maturantica Poljoprivredno-prehrambene škole, Ružica Bošnjak, učenica 4, razreda Katoličke gimnazije, Anamarija Mujanović, maturantica Ekonomske škole i Ema Brkić učenica 2. razreda Obrtničke škole, koja se i zahvalila u ime svih nagrađenih.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment