Obilježavanje 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske: “Koliko je god bilo tada teško imali smo jasne ciljeve”

Autor: DK

PLETERNICA – U sklopu obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra održao je predavanje na tu temu u pleterničkoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Na predavanju su bili gotovo samo branitelji, oni koji su stvarali samostalnu i suverenu, a među rijetkima mogli su se vidjeti lokalni političari i dužnosnici, među kojima zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha te zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić.

15. siječnja 1992. godine Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata zemlja, kao neovisna i samostalna država. Veliku zaslugu u tome imali su hrvatski branitelji koji su pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana spremno stali u obranu naše Domovine.

dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra

-Ne smijemo zaboraviti 15.siječnja, datum koji svi mi obilježavamo s posebnim osjećajem dostojanstva i ponosa, jer je to datum koji je na simboličan način pokazao kako sve ranije žrtve nisu bile uzaludne, baš kao ni borba hrvatskog naroda. Zbog toga se obilježavajući taj datum prije svega moramo sjetiti svih poginulih za domovinu, ali i svih onih koji su nas tih bremenitih ratnih godina priznali kao samostalnu državu. Koliko god bilo teško i činilo se nemogućim, bile su to dani i godine u kojima smo imali jasne ciljeve. Ono što je najvažnije činjenica je kako imamo samostalnu državu – rekao je dr. sc. Ante Nazor dodajući kako se svakako treba sjetiti i Pape Ivana Pavla II, osobe kojoj Hrvatska duguje neizmjernu zahvalnost, jer je Vatikan sasvim neuobičajeno, Hrvatsku priznao prije nego li je to učinila Europska zajednica, ali i Hans-Dietrich Genscher koji je tada bio na čelu njemačke diplomacije.

Na početku predavanja sve nazočne je pozdravio Zlatko Bošković predsjednik Udruge ratnih veterana 63.samostalne požeške gardijske bojne koji je između ostalog naglasio kako nažalost mlade generacije nisu dovoljno upoznate sa značajem 15.siječnja, zbog čega su takva predavanja iznimno važna.

-15.siječanj 1992. godine je datum kojeg ne bi bilo bez sloge, ali i svih onih koji su domovini poklonili ono najvrednije, a to su vlastiti životi dodao je Bošković.

/Foto: D.K./

 

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: