Obilježena 130. obljetnica Poljoprivredne škole u Požegi (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća obilježena je 130. obljetnica Poljoprivredno-prehrambene škole u nazočnosti bivših i sadašnjih djelatnika i visokih uzvanika, pomoćnika ministra poljoprivrede Marija Njavre, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i njegovih zamjenika Ferdinanda Trohe i Željka Jakpovića, pročelnice Županijskog upravnog odjela za društvene djelatnosti dr.sc. Vesne Vlašić te svih ravnatelja srednjoškolskih obrazovnih ustanova u Požeško-slavonskoj županiji i brojnih drugih. U prigodi svečanosti organizirana je i izložba domaćih životinja, a prikazano je i kako se nekada oralo, konjima i kolima s usporedbom na današnji način obrade zemlje, visokom mehanizacijom, velikim traktorima i višebraznim plugovima. Uzvanici su mogli vidjeti kuharski i pekarski praktikum te posjetiti školski vinski podrum.

Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega

-Poljoprivredno-prehrambenu školu danas pohađa 444 učenika u 8 zanimanja. U četverogodišnjem programu su zanimanja poljoprivredni tehničar opći smjer, agroturistički tehničar, prehrambeni tehničar i veterinarski tehničar dok su u trogodišnjem programu zanimanja mehaničar poljoprivredne mehanizacije, mesar, pekar i pomoćni cjećarza učenile s poteškoćama u razvoju – rekla je ravnateljica škole Marija Grgić te naglasila kako je u školi zaposlen 61 djelantnik, od kojih je 41 nastavnik.

Škola ima i poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojeg je 114 hektara oraničnih površina, 2,5 hektara voćnjaka i 3 hektara vinograda te vinski pekarski i kuharski praktikum i veliki plastenik za uzgoj cvijeća. Od 2014. škola posjeduje i uređen laboratorij za kemiju i analizu hrane, a odnedavno i mikrobiološki praktikum.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Sve nazočne je pozdravio i pomoćnik minsitra poljoprivrede Mario Njavro i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio važnost Poljoprivredne škole te kako se treba doći do razine da se djeca upisuju u tu školu iza razloga što to žele, a ne zbog toga jer nisu imali što drugo upisati.

-Poljoprivredna škola mora postati bradn u Požegi, što će u doglednoj budućnosti i biti, a za neke kao takva ustanova biti će i nedostižna jer će imati visok standard obrazovanja kojemu će mnogi težiti – rekao je župan Tomašević.

Nakon svečane sjednice svi uzvanici i gosti predvođeni ravnateljicom Grgić obišli su izložbu domaćih životinja te vidjeli način oranja konjima i traktorima, a obišli su i pekarske i kuharske praktikume te plastenik za uzgoj cvijeća.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije