Obilježavanja Dana dobrovoljnih darovatelja krvi: Zdenko Šojat krv darovao 130 puta /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Kao i prethodnih godina Gradsko društvo Crvenog križa Požega obilježilo je Dan dobrovoljnih darovatelja krvi kojom prigodom su uručene zahvalnice višestrukim darivateljima krvi među kojima ima i onih koji su dali krv više od 100 puta, a rekoreder u darivanju krvi je Zdenko Šojat iz Požege koji je krv darovao 130 puta. 

Miroslav Zelenika, ravnatelj požeškog Crvenog križa

 

-U 18 akcija od siječnja do kraja listopada 2016.godine prikupljeno je 1.989 doza krvi.  Po prvi put krv je darovalo 152 darovatelja. Krv nije moguće proizvoditi na umjetan način, a jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svi mi, kad nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darovateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje potrebno je uvijek imati broj darovatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi – istakao je ravnatelj požeškog Crvenog križa Miroslav Zelenika dodajući kako je dobrovoljni darovatelj krvi osoba koja daruje krv, plazmu i stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu te da je dobrovoljni darovatelj posredan aktivan sudionik u liječenju bolesnika odnosno da je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Na svečanom obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja bila je prigoda na poseban se način zahvaliti svima onima koju su do sada pokazali bezbroj puta svoju solidarnost s onima u potrebi, darujući ono najvrijednije što čovjek može dati, a to je krv.

prof.dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega

-Potaknut ovim danima i pripremajući se za ovaj govor čovjek razmišlja i shvati jednu stvar. Ne samo u hrvatskom jeziku, nego niti u jednom drugom nisam našao prave riječi kojom bi čovjek opisao ono djelo koje ste vi učinili darivajući svoju krv i spašavajući život mnogima. Meni je ostalo samo jedno, a to je da vam uputim najtopliju riječ zahvale. Hvala za sve ono što ste učinili i hvala u ime svih onih kojima ste pomogli – rekao je prof.dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega.

Unazad šest godina organizirajući svako mjesečne akcije bilježe stalan porast prikupljenih doza krvi i povećanje broja dobrovoljnih darivatelja. Nadaju se da će 2.260 prikupljenih doza u protekloj 2015. godini biti premašeno, jer u 2016. godini do sada je prikupljeno 1989 doza krvi, a još predstoje dvije trodnevne akcije u studenom i prosincu, istakao je svoj optimizam ravnatelj požeškog Crvenog križa Miroslav Zelenika.

Svakako treba istaći one koji su svoju krv darovali 100 i više puta, a to su Miroslav Hroh (100), Dario Mojaš (100), Ivan Kronšteter (103), Marijan Pavelić (105), Zvonko Balas (109), Vlatko Gagić (110), Anto Čolić (112), Željko Rakić (121), Anton Kranjc (123) i požeški rekordera Zdenko Šojat koji je darovao krv 130 puta. 

– Prvi puta sam počeo davati 1976. godine u vojsci i to zbog slobodnih dana koji su se dobivali za nagradu. Od tada sam nastavio, prvo po dva puta godišnje jer je tada bila takva preporuka, a kasnije po tri i četiri puta godišnje. Uglavnom sam krv davao na akcijama prikupljanja krvi, ali nekoliko puta sam krv darovao i za potrebitu osobu koja je trebala operaciju i sl. – rekao je Zdenko Šojat, 58-godišnjak iz Pleternice koji inače radi u tvtrci Spin Valis u Požegi

Šojat je naglasio kako ima krvnu grupu 0+ te da je krv uglavnom nastavio davati isključivo iz humanih razloga te da do sada nikada nije imao problema nakon darivanja krvi i da se zdravstveno dobro osjeća i uvjeren je kako kaže da će moći davati krv i do 65 godina, a možda i duže.

Rekorder među ženama je Nada Ušurić sa 81 dozom darovane krvi, a tu su još Marija Dalić sa 32, Ljubica Skeleđić sa 37 i Ankica Samardžija s 53 darovanja krvi.

Među darivateljima su i dva brata Mijat Šolić s 89 darovanja i Anto Čolić s 112 darovanja. U klub 100 darovanja uskoro će se upisati Josip Grgić, Davor Stanojević i Željko Matajić koji bilježe 98 darovanja krvi.

Svi oni sa 50, 75, 100 i 125 darovanja krvi dobivaju srebrne i zlatne medalje uz zahvalnice i prigodne poklone što je znak pažnje. 

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot