Obilježavanja Dana dobrovoljnih darovatelja krvi: Zdenko Šojat krv darovao 130 puta /FOTO GALERIJA/

Autor: DK

POŽEGA – Kao i prethodnih godina Gradsko društvo Crvenog križa Požega obilježilo je Dan dobrovoljnih darovatelja krvi kojom prigodom su uručene zahvalnice višestrukim darivateljima krvi među kojima ima i onih koji su dali krv više od 100 puta, a rekoreder u darivanju krvi je Zdenko Šojat iz Požege koji je krv darovao 130 puta. 

Miroslav Zelenika, ravnatelj požeškog Crvenog križa

 

-U 18 akcija od siječnja do kraja listopada 2016.godine prikupljeno je 1.989 doza krvi.  Po prvi put krv je darovalo 152 darovatelja. Krv nije moguće proizvoditi na umjetan način, a jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svi mi, kad nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darovateljima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje potrebno je uvijek imati broj darovatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi – istakao je ravnatelj požeškog Crvenog križa Miroslav Zelenika dodajući kako je dobrovoljni darovatelj krvi osoba koja daruje krv, plazmu i stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu te da je dobrovoljni darovatelj posredan aktivan sudionik u liječenju bolesnika odnosno da je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Na svečanom obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja bila je prigoda na poseban se način zahvaliti svima onima koju su do sada pokazali bezbroj puta svoju solidarnost s onima u potrebi, darujući ono najvrijednije što čovjek može dati, a to je krv.

prof.dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega

-Potaknut ovim danima i pripremajući se za ovaj govor čovjek razmišlja i shvati jednu stvar. Ne samo u hrvatskom jeziku, nego niti u jednom drugom nisam našao prave riječi kojom bi čovjek opisao ono djelo koje ste vi učinili darivajući svoju krv i spašavajući život mnogima. Meni je ostalo samo jedno, a to je da vam uputim najtopliju riječ zahvale. Hvala za sve ono što ste učinili i hvala u ime svih onih kojima ste pomogli – rekao je prof.dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega.

Unazad šest godina organizirajući svako mjesečne akcije bilježe stalan porast prikupljenih doza krvi i povećanje broja dobrovoljnih darivatelja. Nadaju se da će 2.260 prikupljenih doza u protekloj 2015. godini biti premašeno, jer u 2016. godini do sada je prikupljeno 1989 doza krvi, a još predstoje dvije trodnevne akcije u studenom i prosincu, istakao je svoj optimizam ravnatelj požeškog Crvenog križa Miroslav Zelenika.

Svakako treba istaći one koji su svoju krv darovali 100 i više puta, a to su Miroslav Hroh (100), Dario Mojaš (100), Ivan Kronšteter (103), Marijan Pavelić (105), Zvonko Balas (109), Vlatko Gagić (110), Anto Čolić (112), Željko Rakić (121), Anton Kranjc (123) i požeški rekordera Zdenko Šojat koji je darovao krv 130 puta. 

– Prvi puta sam počeo davati 1976. godine u vojsci i to zbog slobodnih dana koji su se dobivali za nagradu. Od tada sam nastavio, prvo po dva puta godišnje jer je tada bila takva preporuka, a kasnije po tri i četiri puta godišnje. Uglavnom sam krv davao na akcijama prikupljanja krvi, ali nekoliko puta sam krv darovao i za potrebitu osobu koja je trebala operaciju i sl. – rekao je Zdenko Šojat, 58-godišnjak iz Pleternice koji inače radi u tvtrci Spin Valis u Požegi

Šojat je naglasio kako ima krvnu grupu 0+ te da je krv uglavnom nastavio davati isključivo iz humanih razloga te da do sada nikada nije imao problema nakon darivanja krvi i da se zdravstveno dobro osjeća i uvjeren je kako kaže da će moći davati krv i do 65 godina, a možda i duže.

Rekorder među ženama je Nada Ušurić sa 81 dozom darovane krvi, a tu su još Marija Dalić sa 32, Ljubica Skeleđić sa 37 i Ankica Samardžija s 53 darovanja krvi.

Među darivateljima su i dva brata Mijat Šolić s 89 darovanja i Anto Čolić s 112 darovanja. U klub 100 darovanja uskoro će se upisati Josip Grgić, Davor Stanojević i Željko Matajić koji bilježe 98 darovanja krvi.

Svi oni sa 50, 75, 100 i 125 darovanja krvi dobivaju srebrne i zlatne medalje uz zahvalnice i prigodne poklone što je znak pažnje. 

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: