Domaće je domaće: Obilje mesa i prerađevina /FOTO/

VETOVO – Poput većine, tako je i vetovačka obitelj Darka Kovre, bivšeg, poznatog nogometaša prvoligaša Kamena-Ingrada iz Velike, iskoristila protekli vikend za obavljanje tradicionalnog slavonskog kolinja.

Imali su četiri bravca koje su roditelji Vinka i Marko othranili u vlastitom svinjcu tijekom godine. Kolinje je poseban događaj u toj obitelji. Okuplja se rodbina, susjedi,  prijatelji, a ne propuštaju ga niti prijatelji iz Lovrana.

Posla je dosta, ali to nije problem za glavnog mesara Miroslava Kindlera Miću i njegove pomagače, vjernu rabotu. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje, trančiraju polovice, nadjevaju kobasice, kulini i krvavice. Žene opet rade oko crijeva, peru ih na potoku koji prolazi ispod kuće, tope mast i peku čvarke.

Najmlađi brinu oko loženja vatre. Sestra Adrijana u kuhinji priprema odličan pileći parikaš i peče jetricu s bijelim lukom za doručak. Popije se i poneka rakijica. Posao ide dobro, međutim, Darka brine južina i izuzetno toplo vrijeme, ne primjereno za ovo doba godine.

To nije dobro za meso koje bi se trebalo ohladiti prije soljenja i spermanja u zamrzivač. Mesa i prerađevina je obilje. Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle. Nije manjkalo niti pjesme, a kako i ne bi uz odličnu Graševinu koja se kao takva samo poželjeti može jer ipak vinogradi su na prostoru Kutjevačkog vinogorja.

Foto: D.Mirković /

0 Comment