Običaji požeškog kraja otvorili sedmodnevnu feštu pjesme i vina (foto galerija)

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Festivalom običaja sa velikom povorkom povijesnih postrojbi, folkloraša, tamburaša i konjskih zaprega započeo je u Požegi Festival festivala nazvan „Aurea fest“, a njime se slavi 45 godina takvih priredbi u ovom kraju.

Pozdravne riječi posjetiteljima i izvođačima uputili su direktor „Aurea festa“ Veljko Valentin Škorvaga i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a ovu sedmodnevnu priredbu otvorio je gradonačelnik Požege Vedran Neferović zahvalivši se čelništvu festivalu za dobru organizaciju.

Više stotina folkloraša i tamburaša predvođeni puhačkom glazbom „Trenkovi panduri“ nakon dolaskla na središnji Trg Sv. Trojstva prikazali su običaje  požeškog kraja kroz sva godišnja doba uključujući i običaje vinogradara i vinara prikazane na „Požeškoj berbi grožđa“ u kojoj su sudjelovale udruge vinara iz Požege, Kutjeva i Kaptola.

Već tijekom popodneva trajao je u festivalskom šatoru Festival vina i gastronomije sa odabranim starim jelima ovog kraja i degustiranjem odabranih vina uz nastup tamburaša „Skitnice“ iz Nove Gradiške i kutjevačkih „Garavuša“, a u šetalištu Požege kroz programe „Muzej u loncu“ i „Anđeoska kuhinja“ natjecali su se u kuhanju izvornih jela(cicvara, gojtan i druga) gradonačelnik i župan, te druge osobe iz javnog života, a tu su, kao i na uglu bećaraca,  nastupili tamburaši „Žute dunje“ iz Cernika, polaznici vrtića, folkloraši, žongleri, mađioničari i drugi.

Prvi festivalski dan zaključen je koncertom popularnih „Slavonskih dukata“ pod vodstvom Ivice Gruje Iće, a više stotina posjetitelja zaplesalo je popularni taraban, koji je najveće kolo u Slavoniji.

U utorak uvečer je Festival mode i nakita kada će poznate osobe nositi će odjevne predmete petnaestak naših proizvođača.

(Foto: Marko Krstanović)

no images were found

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek