Običaji Komušana u novome kraju

BRESTOVAC – Po tradiciji za vrijeme Uskrsa u požeškom kraju se okupljaju raseljeni stanovnici župe Komušina iz okolice Teslića(BiH) uključujući i one koji privremeno rade u inozemstvu pa za blagdane dođu svojim kućama. Tako je bilo i ove godine. Po treći put Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca u tom je općinskom središtu organizirala zavičajnu priredbu „Komušansko prelo“.

-Ovakvim okupljanjem vi čuvate svoje običaje, ali pokazujete i običaje kraja u kojemu ste našli svoj drugi dom što pridonosi zbližavanju ljudi i očuvanju naše tradicije – kazao je u pozdravnoj riječi požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a priredbu je u ime pokrovitelja općine Brestovac otvorio načelnik Zdravko Mandić istakavši da je ovdje prepoznat dobar rad Udruge Komušana pa su prošle godine dobili godišnju nagradu  općine.

U cjelovečernjem programu Zavičajno KUD „Komušina“ izvelo je program običaja staroga kraja, a KUD „Berda“ iz Brestovca se predstavilo slavonskim pjesmama i plesovima. Izvorne pjesme sa sviranjem šargija izveli su izvođači braća Ilić i braća Jozić, a još su nastupili pjevači Anto Ilić Olja i Mirko Ilić.

0 Comment

Send a Comment