Običaje Vincelova proslavili i Klarićevi na Velikom kamenu iznad Požege koji tu manifestaciju prenose s koljena na koljeno od daleke 1949. godine /FOTO/

Autor: DK

Ovim člankom završavamo seriju objava proslava Vincelova i početak vinogradarske godine na području Požeške kotline. Požežanin Damir Klarić čuvar je vinogradarske tradicije na Velikom kamenu iznad Požege. U njegovoj vinogradarskoj kući obavezno se okuplja društvo za Grgurevo i Vincelovo, a često se bude povoda i za druženje vikendom. Uz klijet je omanji vinograd s oko četiri tisuće panjeva, pretežno graševine i nešto traminca. Ova kombinacija sorti daje vrlo zanimljivo, pitko i užitno vino. Vinograd je dosta strm i težak za obradu ali zato pogled preko Požege puca prema veličkom i kutjevačkom kraju te promatrača ne ostavlja ravnodušnim. Podsađivanjem povalama i sadnjom kupljenih loznih cjepova vinograd je dosta podmlađen.

Vincelovo Klarićevi slave od 1949. godine kada su vinograd kupili od obitelji Mravak. Ovaj blagdan je poseban ne samo što se simboličnim rezanjem loze i blagoslovom počinje se s radovima u vinogradu već i zato što Damirov otac Vinko slavi rođendan i imendan. Tada Damiru, inače umirovljenom djelatniku policije, dolaze prijatelji. Riječ je uglavnom o onima koji su pomagali raditi oko većih poslova iznošenja loze, košnje trave, berbe i drugih poslova. Damir ne zaboravlja pozvati i kolege s kojima je radio dugi niz godina.

Ove godine Vinko je slavio 77. rođendan. Obuzme ga nostalgično raspoloženje za prošlim vremenima kada se radilo i slavilo u susjednim vinogradima Hartovih, Brozovićevih, Mihelčićevih i prezimenjaka Klarića. Prisjeća se proizvodnje soda vode u Grabriku i špricera. Svjestan je da raditi vinograda na Požeškoj gori nije lako i da će ih biti sve više napuštenih.

Za Vincelovo se obavezno peče slanina i kobasica na štapu, a ovoga puta umjesto graha skuhan je fiš sa tijestom. Od slastica ponuđen je štrudl sa sirom. Za piće domaća rakija i vino. Ubrzo će ožujak i Grgurevo kada će se ponovo naći na slavlju, na istom mjestu. Do tada treba trsove orezati, iznijeti lozu, nategnuti žicu, povezati lucnjeve…

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: