Običaje uz Grgurevo gimnazijalcima predstavio vinski kardinal Vlado Bauer koji ih njeguje više od tri desetljeća /FOTO/

Autor: DK

Požeško vinogorje, predjel Veliki kamen-Fratrovica, radni dan dopodne, a tridesetak učenika požeške Gimnazije pozorno sluša riječi jedinog vinskog kardinala u našoj zemlji Vlade Bauera koji im priča o proslavi i njegovanju običaja Grgureva u brdima iznad grada u znak sjećanja na povijesni događaj na taj blagdan prije više od 300 godina kada je fra Luka Imbrišimović Sokol sa sugrađanima istjerao trajno Turke iz grada.

Dio je to programa „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“ kojega je predložila i osmislila dr. Rahela Jurković, Požežanka koja živi i radi u Zagrebu, i to Ministarstvu kulture RH na natječaj za programe zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara. On je odobren, a financijsku potporu za provođenje daju to ministarstvo i grad Požega. U program su uključeni Gimnazija Požega, Grad Požega, Gradski muzej Požega, Udruga vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“, te Turistička zajednica grada Požege.

-Ciljevi su kod mlađih naraštaja osvijestiti važnost Grgureva i vinogradarstva za Požegu i potaknuti ih na sudjelovanje u zaštiti kulturnog dobra, potaknuti istraživanja o neistraženim temama o kulturnom dobru, te pridonijeti podizanju svijesti o kulturnom dobru i promovirati ga u lokalnoj zajednici i van nje – ističe dr. sc. Rahela Jurković i dodaje da program uključuje tri grupe aktivnosti: prenošenje i njegovanje požeškog vinogradarskog običaja Grgureva i znanja o njemu na mlađe generacije, zatim istraživanje kulturnog dobra, koje uključuje dokumentiranje i bilježenje do sada neistraženog i nezabilježenog materijala o Grgurevu i vinogradarstvu u Požegi, te populariziranje, promicanje i podizanje svijesti o kulturnom dobru održavanjem edukacija za građane i mlade.

Učenici Gimazije Požega su sudjelovali na predstavljanju programa u Zagrebu, te sada na ovom predavanju u ambijentu vinogorja iznad njihovog grada. Tu su ih organizirale profesorice Sanja Musil i Marina Farkaš, a tijekom predavanja V. Bauera tu su bili dr. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi i Maja Žebčević Matić, viša kustosica Gradskog muzeja Požega.

-Imamo pisane tragove o proslavi Grgureva od 1903. godine kada su Požežani išli u brda iznad grada, te pucali iz priručnih topova kako u gradu ne bi uznemiravali sugrađane- istakao je učenicima Vlado Bauer, koji ovaj običaj u vinogradu i klijeti njeguje više od 30 godina, a slavlje pohodi 200 do 300 gostiju koji se na taj način upoznaju sa tradicijom i kulturnim naslijeđem ovoga grada.

Foto: D. Mirković [FGAL id=257340]

Više iz kategorije