Običaje i pjesme Čeha pokazalo pet skupina „Češke besede“ (FOTO GALERIJA)

Autor: Jelenko Topić

BJELIŠEVAC – Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, a uz potporu Požeško-slavonske županije, Savez Čeha u RH i „Češka beseda“ Bjeliševac organizirali su u ovom selu tradicionalnu priredbu „Dani češke kulture u Požeško-slavonskoj županiji“ koja je u novouređenom  mjesnom domu okupila pet skupina „Češke besede“ iz dvije županije.

Alenka Hruška, predsjednica bjeliševačke „Češke besede“

Predvođeni Puhačkom glazbom „Češke besede“ iz Ivanovog Sela sudionici su prošli ulicama Bjeliševca, a na početku priredbe sudionike i brojne goste pozdravila je Alenka Hruška, predsjednica bjeliševačke „Češke besede“ izrazivši zahvalnost mještanima na radu kod dogradnje i obnove doma, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije. Ona je bivšoj tajnici Saveza Čeha u našoj zemlji Jarmili Kulhaba uručila poklon zahvaljujući na njenoj potpori kod ovih radova.

Goran Hruška, povjesničar

Povjesničar Goran Hruška govorio je o povijesti Bjeliševca koji sada ima 112 stanovnika s posebnim naglaskom na doseljavanje Čeha,te rad škole i „Češke besede“.

U sadržajnom programu predstavljeni su običaji i pjesme zavičaja doseljenih Čeha pa su nastupili pjevačka i folklorna skupina „Češke besede“ iz Bjeliševca, te gostujuće skupine besede iz Kaptola i Prekopakre(Požeško-slavonska županija), te Ivanovog Sela i Šibovca(Bjelovarsko-bilogorska županiji).

Više iz kategorije