O 500. obljetnici rođenja sv. Terezije u katedralu hodočastilo 500 ministranata Požeške biskupije

Autor: D.K.

POŽEGA – Ovogodišnji susret ministranata Požeške biskupije bio je u znaku 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske koja je zaštitnica požeške Katedrale. Preko 500 ministranata hodočastilo je u Požegu i sudjelovalo u više programa koji je započeo molitvom i pozdravom povjerenika za duhovna zvanja Požeške biskupije Ante Ivića nakon čega je uslijedio scenski prikaz u Dvorani sv. Terezije Avilske pod nazivom „Sveta Terezija Avilska na maloj maturi“ koji je pripremio trajni đakon Zdravko Ticl.

Na susretu s ministrantima bili su i đakoni Požeške biskupije koji se ovih dana pripremaju za svećeničko ređenje, u subotu u požeškoj Katedrali. vlč. Krunoslav Siroglavić iznio je svoje svjedočanstvo u duhovnom pozivu koje su riječi i svjedočenje mnogi dječaci upijali na čijim se licima moglo vidjeti zainteresiranost o pozivu za svećenička zvanja.

U drugom dijelu programa u dvorištu Biskupskoga doma bio je organiziran prigodan kvizom znanja na kojemu su ministranti odgovarali na različita pitanja iz područja liturgije kroz prizmu ministrantske službe, povijesti Požeške biskupije i života sv. Terezije Avilske.

Središnji dio programa bila je sveta misa koja je služena u požeškoj Katedrali crkvi sv. Lovre koju je u zajedništvu s tridesetak svećenika predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Slavlje je započelo procesijom koja je krenula iz starodrevne crkve sv. Lovre prema Katedrali.

Biskup je podsjetio sve ministrante i svećenike kako se nalaze u Godini sv. Terezije Avilske o 500. obljetnici njezina rođenja za što je prigoda hodočašćem u Katedralu i iskazati svoju odanost, moliti za njezin zagovor te se susresti s njezinom duhovnom snagom koja i danas zrači. Prigoda je bila predstaviti sedmoricu ovogodišnjih ređenika, spomenuvši kako su svi oni bili ministranti te su u jednom trenutku života u svome srcu prepoznali Božji poziv, odazvali mu se i krenuli putem svećeništva. Pozvao je ministrante da ih uključe u svoje molitve i da poput njih znaju u srcu razabrati zove li ih Bog da krenu putem svećeništva ili redovništva.

Pri koncu misnoga slavlja biskup je zahvalio svim sudionicima susreta, osobito svećenicima kao i Katehetskom uredu, organizatoru programa na čelu s predstojnikom vlč. Antom Ivićem i njegovim suradnicima te je poželio ministrantima još puno radosti u njihovu služenju oltaru.

no images were found

Više iz kategorije