Novo ruho kapelice sv. Antuna Pustinjaka u Dervišagi

DERVIŠAGA – Kapelica sv. Antuna Pustinjaka u Dervišagi zasjat će u novom ruhu. Mali sakralni objekt, u kojem su brojne generacije upućivali zazive i vapaje Bogu i slavile svetu euharistiju, dočekao je da se na njemu postave nova stolarija i ulazna vrata.

Znakovita je ta kapelica iz koje se uvijek oglašava zvono kada umre netko iz tog dijela kuzmičke župe. U kapelici sv. Antuna Pustinjaka sve do prije godinu-dvije svake se nedjelje slavilo euharistijsko slavlje koje je sada preseljeno u mjesni dom u Dervišagi jer je potreba tamošnjih župljana sve veća koji ne mogu ili nemaju kako ići u mjesnu župnu crkvu u Kuzmici.

Kapelica sv. Antuna Pustinjaka ostaje kao spomen na tog sveca u kojoj će se služiti svečana euharistija o njegovom blagdanu kojeg se slavi 17. siječnja, ali i nekim drugim prigodama.

Sveti Antun Pustinjak posvetio je svoj je život pustinjačkom načinu života. Smatra ga se ocem redovništva. Često ga se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke. Svinja koja predočuje demone požude i proždrljivosti često prati Sv. Antuna Opata i znak je njegove pobjede nad grijehom.

 

0 Comment