Novo postrojenje na biomasu u tvrtci Grbić

Autor: D.K.

POŽEGA – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grbić je u Slavoniji, ali i puno šire, već godinama je poznato po svojim visoko kvalitetnim proizvodima od “buče”. Njihovo bučino ulje, sjemenke, ali i razni proizvodi dobiveni od buče etablirali su ovu obiteljsku tvrtku u vrh prehrambeno – poljoprivredne industrije, u toj specifičnoj i zahtjevnoj proizvodnji.

Dan otvorenih vrata buče i bučinog ulja organiziran je upravo u prostorijama tvrtke Grbić jer se željlo još jednom predstaviti sve proizvode koji se plasiraju na tržište iz njihovih proizvodnih pogona. Ujedno je predstavljen završetak projekta vrijedan 180 tisuća eura za kojeg je stigla potpora iz europskih strukturnih fondova, točnije iz programa IPA 3C. Riječ je o novom postrojenju za sušenje bučinih sjemenki na biomasu, a cijela investicija vrijedna je 220 tisuća eura i donijet će velike uštede na troškovima energije. Prema riječima mr.sc. Ivana Grbića, takvo postrojenje bilo je nužno jer su računi za struju dosada iznosili i do 50 tisuća kuna, dok će sada ti troškovi biti puno manji.

Grbići se osim vlastitom proizvodnjom bave i kooperativnom proizvodnjom sa malim proizvođačima, a posjeduju oko 100 ha vlastitih površina, 200 ha zemlje u zakupu, a s površinom od oko 2.500 ha opslužuju oko 80 OPG-a u kooperativnoj proizvodnji. Važno je napomenuti da se ova tvrtka bavi i ekološkom proizvodnjom koja je pod nadzorom i certifikacijom nadležnog tijela koje ima dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Pored ekološke proizvodnje Premium bučinog ulja tvrtka Grbić se bavi i proizvodnjom Premium bučinog ulja i Bučinog ulja u integriranoj proizvodnji.

Visoko kvalitetni proizvodi, stalna ulaganja u proizvodnju i inovativnost uz ovaj projekt postrojenja na biomasu svakako će doprinijeti i što širem plasmanu Grbićevih proizvoda u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

-Za sada izvozimo tek simbolične količine, no nastojimo se proširiti i na tržište Švedske, Poljske, Francuske, a u pregovorima smo i s Arapskim Emiratima. Također smo zainteresirani i za njemačko, dansko, nizozemsko i belgijsko tržište. Mukotrpan je to i dugotrajan proces, no nastojimo svugdje biti prisutni – ističe voditeljica projekta i direktorica tvrtke Nives Lovrić.

Da imaju ozbiljne namjere na širenje prodaje izvan granica RH Grbići su dobili halal certifiat za koji je trebalo uložiti puno truda, energije i znanja i prilagoditi način proizvodnje traženim zahtjevnim kriterijima.

Uz su mehanizaciju za poljoprivrednu obradu i proizvodnju tvrtka Grbić d.o.o. ima i EKO uzgoj ovaca, janjaca i crne slavonske svinje što samo potvrđuje ozbiljnost i nastojanje tvrtke da zauzme zavidno ono mjesto u tim granama proizvodnje koje i zaslužuje. 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek