Novih deset majstora u devet majstorskih zanimanja

Autor: D.K.

Dodjela diploma majstorima 30.7.2014.POŽEGA –  Danas su uručene diplome 10-orici majstora koji su stekli zvanja u deset majstorskih zanimanja, automehaničar, strojobravar, soboslikar-ličilac, elektromehaničar, kuhar, klesar, kovač, pekar i majstor tokar.

Na razini cijele Republike Hrvtatske do sada je njih 14.691 položilo majstorski ispit dok je samo u Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije zvanje majstora steklo 318 polaznika. Obrtnička komora Požeško-slavonske županije je jedinstvena u Hrvatskoj po tome što jedina može osposobljavati za majstora kovača, za zanat koji izumire u našim krajevima.

Polaznici za majstorska zanimanja nisu samo iz Požeško-slavonske županije. U ovoj skupini, kojima su danas uručene diplome, bilo je polaznika i iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

U ime gradonačelnika Grada Požege diplome je uručio savjetnik prof.dr.sc. Borislav Miličević koji je istaknuo važnost na postignuću koji sigurno može doprinijeti razvoju gospodarstva i očuvanju starih zanata.

Za majstora automehaničara diplomu je primio Mario Matušenski iz Vinkovaca, elektromehaničara Denis Balog iz Brestovca, klesara Goran Ivančević iz Borova, kovača Jure rajković iz Vinkovaca, kuhara  Stjepan Markulić iz Našica i Stjepan Švajda iz Čaglina dok je za majstora pekara diplomu primio Antonio Lončarević iz Našica, soboslikara-ličilca Zoran Jelušić iz Velike. strojobravara Krunoslav Kolar iz Jakšića te majstora tokara Franjo Pilon iz Požege.

Zbog poslovnih obveza nekoliko novih majstora nisu došli primiti diplome a za neke od njih su diplome preuzeli njihovi iz uže obitelji.

U Požegi je osjetan pad obrtnika kojih trenutno ima 938, a njih troje je samo unazad nekoliko dana zatvorilo svoja vrata istaknuo je predsjednik Obrtničke komore u Požeško-slavonskoj županiji Stipo Barukčić.

Hoće li nova zvanja i novi polaznici majstorskih zanimanja poboljšati sliku obrtništva ostaje nam za vidjeti jer teška gospodarska situacija tome ne ide u prilog.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot