Nove butelje vrhunskih kapljica poznatog vinara Branka Mihalja na putu prema Jadranu i drugim destinacijama /FOTO/

Ovih je dana u podrumu poznatog vinogradara i vinara iz Kutjeva mr.sc. Branka Mihalja bilo veoma radno. Još jedna serija vrhunskih kapljica vina završila je u buteljama dio kojih već otpremljen prema krajnjim kupcima, poznatim restoranima i vinotekama na Jadranu i drugim destinacijama diljem Hrvatske ali i susjednih zemalja.

Za samo punjenje vina u boce i butelje vinar Mihalj koristi pokretnu punilicu koja je u vlasništvu Udruge „Kutjevački vinari“. Ta je punilica nabavljena kako bi ju koristili prvenstveno članovi Udruge ali i drugi zainteresirani vinari koji nisu njeni članovi.

Uz ugodno društvo prijatelja i rodbine vinara Mihalja prava je radna atmosfera. Svi znaju svoje odgovornosti jer je taj posao već timski uigran. Vino koje je punjeno odležavalo je na talogu i to bez pretakanja, a prošlo je fermentaciju i proces filtracije na temperaturi do 16 stupnjeva Celzija. Na takav način rada ne odlučuju se svi vinari jer postoji bojazan od bolesti vina, ali Branko Mihalj se ne pribojava toga.

Vinariju Mihalj prigodom punjenja vina već tradicionalno posjećuju prijatelji koje domaćin na svojstven način ugosti i posveti im pažnju pojašnjavajući im o brojnim specifičnostima vezane uz zadnju berbu, kvaliteti grožđa kao i o tome kakva je u konačnosti kvaliteta vinske kapljice koja se sprema za odlazak na tržište. Tako je bilo i ovoga puta kada smo “ukrali” malo vremena i porazgovarali s vinarom Mihaljem koji nije skrivao zadovoljstvo više nego vrhunskom kvalitetom vina berbe 2018. godine. Pohvalio nam se kako su tražena vina i starijih godišta koje također imaju svoju kvalitetu i mjesto na stolovima restorana.

Kod njega su radovi u vinogradu u punom jeku tako da paralelno obavlja više poslova vezane za djelatnost kojom se bavi. Nije bilo puno vremena za razgovor jer je posao pozivao na odgovornost kao i kupci da im se što prije dostave tražene količine.

Kako to uvijek kod Branka Mihalja bude, nakon napornog rada na svojstven se način počaste i zadrže u neformalnim razgovorima, bilo kao prijatelji, kumovi ili rodbina, što zna potrajati do kasnijih sati.

Foto: D. Mirković

0 Comment