Nova “majstorska” zvanja različitih zanimanja

POŽEGA – Novih 14 majstora u 8 zanimanja primili su “majstorske diplome” u Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije koje su im uručili predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Stipe Barukčić, pročelnica za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije dr.sc. Vesna Vlašić i zamjenik gradonačelnika Požege Mario Pilon.

dr.sc. Vesna Vlašić, Mario Pilon i Stipo Barukčić

Požeško-slavonska županija je na zadnjem mjestu po broju obrtnika u Hrvatskoj koja prema najnovijim podacima ima 936 obrtnika a svojedobno je imala i do 1.100 obrtnika.

Tračak nade za očuvanje obrtništva novi su “majstori i majstorice” koji su svojim trudom i zalaganjem, znanjem i upornošću uspješno završili stručna obrazovanja, i to: Ana Vugrinović iz Đakova i Slobodanka Grujić iz  Požege za zanimanje natkonobar, Jasna Jovanović i Blagica Franković iz Požege u zanimanju krojač ženske odjeće, Marija Bek iz Pleternice i Jurica Soldo iz Požege u zanimanju majstori kuhari, Dinko Straka iz Požege i  Marina Miškulin iz Starog Petrovog Sela  u zanimanju frizer, Darko Radić iz Požege majstor autoelektričar, Daniel Barukčić iz Kastava majstor elektroinstalater, Alen Devčić i Robert Maletić iz Požege za zanimanje pekar te Željko  Vidović iz Jakšića i Ivica Petrusek iz Vidovaca za zanimanje stolar.

U prošloj je godini bilo 44 kandidata koji su pristupili polaganju majstorskog ispita u 15 zanimanja od kojih je 38 uspješno položilo i steklo zvanje majstora.

Od 1996. godine od kada je krenulo polaganje majstorskih ispita  zanimanje  za to iskazalo je 367 kandidata od kojih je   njih 308 dobilo diplomu majstora.  Status majstora najviše ih je dobilo  u zanimanju frizera njih 68 a zatim slijede majstori automehaničari, kuhari, stolari te zidari.

 

0 Comment

Send a Comment