Nova blagovaonica i školska kuhinja: 4 kuhana obroka za 110 učenika čaglinske škole /FOTO/

ČAGLIN – Učenici čaglinske osnovne škole Stjepana Radića dugo su čekali ali i dočekali, potpuno novu školsku kuhinju s novom opremom i novouređenu blagovaonicu za što je utrošeno gotovo 230 tisuća kuna. Uz djecu na kojoj se moglo vidjeti veliko oduševljenje i “teta” kuharica Maja Stipić ne skriva veliko zadovoljstvo jer i za nju je to velika promjena gledajući na uvjete u kojima je prije radila.

Maja Stipić, kuharica

-Kao što vidite ovdje je sve novo, novi štednjaci, hladnjaci, radne površine i sva druga oprema. Za ne prepoznat je ovo sada. Prije sam imala samo plamenik na kojem sam pohala, kuhala i pekla meso i drugu hranu, a sada imam gotovo za sve to posebnu opremu – rekla nam je kuharica Maja koja u školskoj kuhinji radi 16 godina i presretna je što su joj omogućeni takvi uvjeti za rad koji se ne mogu usporediti s onim prijašnjim.

Slađana Švajda ravnateljica čaglinske OŠ Stjepana Radića

-Danas naši učenici imaju primjeren prostor za pripremu i blagovanje priređenih obroka. 70% naših učenika su putnici i njihovo izbivanje iz domova je u trajanju jednog punog radnog vremena što je za djecu često naporno i iscrpljujuće te smo u skladu s tom činjenicom išli uskladiti i jelovnik u našoj školi. Prije nekoliko godina uveli smo kuhane obroke koji su se pripremali na plameniku, namirnice čuvali u hladnjaku koji je zasigurno moje godište, a roditelji su prema mirisu jakni točno znali što je određeni dan kuharica pripremala – istakla je u pozdravnom govoru na prigodnoj svečanosti otvorenja Slađana Švajda ravnateljica čaglinske OŠ Stjepana Radića.

Oni koji su prije bili u staroj kuhinji uspoređujući je sa sadašnjom gotovo da je neprepoznatljiva jer ipak novo je novo.

-Prostor kuhinje i blagovaonice od školskog hodnika odvajala je pregrada od lamperije koja nije bila tolerantna na veći propuh. Nedostatak uvjeta za rad nije nas unazadio, već naprotiv, borili smo se s poteškoćama, a u mislima smo kreirali novi prostor. Suosjećali su s nama i protupožarni i sanitarni inspektor, sve do ožujka ove godine kada me razveselio poziv iz Razvojne agencije Panora u kojem sam dobila informaciju kako je raspisan natječaj Ministarstva regionalnog razvoja na koji se može aplicirati projekt adaptacije školske kuhinje – dodaje ravnateljica Švajda.

Radovi na uređenju odvijali su se tijekom ljetnog odmora učenika kako bi sve bilo spremno za početak nove školske godine.

-Sada se miris jela širi školskim dvorištem jer imamo napu, te ostale uređaje koji olakšavaju svakodnevni rad a do sad ih nismo imali. Danas se u našoj kuhinji hrani 110 učenika tijekom 2 odmora, 4 dana u tjednu im se priprema kuhani obrok, te se nadamo da će nam sada kada imamo uvjete nadležno ministarstvo odobriti povećanje satnice za kuharicu jer je teško u sklopu pola radnog vremena odraditi jelovnik koji smo si odredili – istaknula je ravnateljica Slađana Švajda naglašavajući i kako djeca u Čaglinu zaslužuju jednake uvjete kao i ona u Zagrebu ali i drugim mjestima diljem Lijepe naše.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Na prigodnoj svečanosti između ostalih su bili nazočni, zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač te predstavnica Razvojne agencije Panora Senka Horvat.

Zamjenik požeško-slavonskog župana  Ferdinand Troha nagalsio je da je projekt odobren temeljem Ugovora o sufinanciranju između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Požeško–slavonske županije te da je ukupna vrijednost projekta 229.979,13 kuna sa PDV-om.

-Županija je sudjelovala sa nešto više od 34 tisuće kuna. Ove proračunske godine županija je izdvojila i za izradu glavnog projekta i energetskih certifikata za područne škole Djedina Rijeka i Ljeskovica u iznosu od 27 tisuća kuna te sufinanciranje za energetski certifikat u iznosu od gotovo šest tisuća kuna – rekao je Troha.

Djeca su na prigodnoj svečanosti izvela dramski program o zdravoj prehrani koji je plijenio pozornost kako gostiju tako i učenika koji su bili na obilježavanju svečanosti.

/Foto: D.Mirković /

 

 

0 Comment