Nova blagovaonica i školska kuhinja: 4 kuhana obroka za 110 učenika čaglinske škole /FOTO/

Autor: D.K.

ČAGLIN – Učenici čaglinske osnovne škole Stjepana Radića dugo su čekali ali i dočekali, potpuno novu školsku kuhinju s novom opremom i novouređenu blagovaonicu za što je utrošeno gotovo 230 tisuća kuna. Uz djecu na kojoj se moglo vidjeti veliko oduševljenje i “teta” kuharica Maja Stipić ne skriva veliko zadovoljstvo jer i za nju je to velika promjena gledajući na uvjete u kojima je prije radila.

Maja Stipić, kuharica

-Kao što vidite ovdje je sve novo, novi štednjaci, hladnjaci, radne površine i sva druga oprema. Za ne prepoznat je ovo sada. Prije sam imala samo plamenik na kojem sam pohala, kuhala i pekla meso i drugu hranu, a sada imam gotovo za sve to posebnu opremu – rekla nam je kuharica Maja koja u školskoj kuhinji radi 16 godina i presretna je što su joj omogućeni takvi uvjeti za rad koji se ne mogu usporediti s onim prijašnjim.

Slađana Švajda ravnateljica čaglinske OŠ Stjepana Radića

-Danas naši učenici imaju primjeren prostor za pripremu i blagovanje priređenih obroka. 70% naših učenika su putnici i njihovo izbivanje iz domova je u trajanju jednog punog radnog vremena što je za djecu često naporno i iscrpljujuće te smo u skladu s tom činjenicom išli uskladiti i jelovnik u našoj školi. Prije nekoliko godina uveli smo kuhane obroke koji su se pripremali na plameniku, namirnice čuvali u hladnjaku koji je zasigurno moje godište, a roditelji su prema mirisu jakni točno znali što je određeni dan kuharica pripremala – istakla je u pozdravnom govoru na prigodnoj svečanosti otvorenja Slađana Švajda ravnateljica čaglinske OŠ Stjepana Radića.

Oni koji su prije bili u staroj kuhinji uspoređujući je sa sadašnjom gotovo da je neprepoznatljiva jer ipak novo je novo.

-Prostor kuhinje i blagovaonice od školskog hodnika odvajala je pregrada od lamperije koja nije bila tolerantna na veći propuh. Nedostatak uvjeta za rad nije nas unazadio, već naprotiv, borili smo se s poteškoćama, a u mislima smo kreirali novi prostor. Suosjećali su s nama i protupožarni i sanitarni inspektor, sve do ožujka ove godine kada me razveselio poziv iz Razvojne agencije Panora u kojem sam dobila informaciju kako je raspisan natječaj Ministarstva regionalnog razvoja na koji se može aplicirati projekt adaptacije školske kuhinje – dodaje ravnateljica Švajda.

Radovi na uređenju odvijali su se tijekom ljetnog odmora učenika kako bi sve bilo spremno za početak nove školske godine.

-Sada se miris jela širi školskim dvorištem jer imamo napu, te ostale uređaje koji olakšavaju svakodnevni rad a do sad ih nismo imali. Danas se u našoj kuhinji hrani 110 učenika tijekom 2 odmora, 4 dana u tjednu im se priprema kuhani obrok, te se nadamo da će nam sada kada imamo uvjete nadležno ministarstvo odobriti povećanje satnice za kuharicu jer je teško u sklopu pola radnog vremena odraditi jelovnik koji smo si odredili – istaknula je ravnateljica Slađana Švajda naglašavajući i kako djeca u Čaglinu zaslužuju jednake uvjete kao i ona u Zagrebu ali i drugim mjestima diljem Lijepe naše.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Na prigodnoj svečanosti između ostalih su bili nazočni, zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač te predstavnica Razvojne agencije Panora Senka Horvat.

Zamjenik požeško-slavonskog župana  Ferdinand Troha nagalsio je da je projekt odobren temeljem Ugovora o sufinanciranju između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Požeško–slavonske županije te da je ukupna vrijednost projekta 229.979,13 kuna sa PDV-om.

-Županija je sudjelovala sa nešto više od 34 tisuće kuna. Ove proračunske godine županija je izdvojila i za izradu glavnog projekta i energetskih certifikata za područne škole Djedina Rijeka i Ljeskovica u iznosu od 27 tisuća kuna te sufinanciranje za energetski certifikat u iznosu od gotovo šest tisuća kuna – rekao je Troha.

Djeca su na prigodnoj svečanosti izvela dramski program o zdravoj prehrani koji je plijenio pozornost kako gostiju tako i učenika koji su bili na obilježavanju svečanosti.

/Foto: D.Mirković /

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot