Noćas preventivno-represivna akcija policije usmjerena na nadzor prisutnosti alkohola u organizmu: U prvih šest mjeseci tri poginule osobe na cestama Požeštine

U PROMETNIM NESREĆAMA U PRVIH ŠEST MJESECI SUDJELOVALO 457 OSOBA, OD ČEGA 43 POD UTJECAJEM ALKOHOLA

U noći sa subote na nedjelju, 14./15. srpnja 2018., u koordinaciji s Policijskom upravom osječko-baranjskom, na području Policijske uprave požeško-slavonske provest će se koordinirana preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor prisutnosti alkohola i droga u organizmu vozača.

Nadzor vozača policijski službenici će provoditi na različitim lokacijama na području Požeško-slavonske županije.

Policija itekako ima razloga i za učestalijim provođenjem pojačanih nadzora čemu u prilog idu ne baš sjajni pokazatelji – prometna problematika u prvih šest mjeseci.

-Na cestama u nadležnosti PU tijekom prvog polugodišta ove godine zabilježeno je ukupno 230 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 106 osoba – tri osobe su poginule, 29 osoba je teško, a 74 lakše ozlijeđeno. U istom razdoblju prošle godine zabilježeno je 248 prometnih nesreća, nije bilo poginulih osoba, 23 osobe su teško, a 63 lakše ozlijeđene. Ove godine je zabilježeno manje nesreća, 18 ili 7,3% manje, ali više nastradalih osoba, njih 20 ili 23,3% više – istakla je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave Požeško-slavonske dodajući kako je među nastradalima najviše je vozača, 72 osobe, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, 19 je teško, a 51 lakše ozlijeđeno.

Što se tiče putnika u prometu odnosno vozilima njih je ozlijeđeno 25 osoba, osam teško i 17 lakše, a kada su u pitanju pješaci, jedna je osoba smrtno stradala, dvije su teško ozlijeđene dok je šest lakše.

-Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 457 osoba, od čega 43 osobe pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća u prvom polugodištu na prometnicama naše PU najviše je bilo slijetanja vozila s ceste, 49 nesreća, 12 osoba je teško i 14 lakše ozlijeđeno), zatim udara vozila u parkirano vozilo, 32 prometne nesreće, jedna osoba lakše ozlijeđena. Zabilježeno je i 30 sudara vozila iz suprotnih smjerova, jedna osoba je smrtno stradala, 4 osobe su lakše i 14 teško ozlijeđeno. Isti broj bilježimo za bočne sudare, 30 nesreća, tri su osobe teško, dok je 17 osoba lakše ozlijeđeno – dodala je glasnogovornica Janković nastavljajući kako je najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći i dalje brzina, nepropisna i neprimjerena uvjetima, koja je dovela do 60 nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, 13 osoba je teško i 19 lakše.

-Slijedi nepoštivanje prednosti prolaska, 31 prometna nesreća, jedna osoba je teško i 23 lakše ozlijeđene, te nepropisno kretanje vozila na kolniku, dovelo je do 29 nesreća jedna osoba je smrtno stradala, 7 osoba je teško i 12 lakše ozlijeđeno – Ističe Nikolina Janković zaključujući kako je u nadzoru prometa u prvom polugodištu ove godine zabilježeno ukupno 6.030 prometnih prekršaja (818 prekršaja ili 15,7% više nego u prvom polugodištu prošle godine, i da se najveći broj prekršaja odnosi na nedopuštenu brzinu, 2.549 prekršaja (ili 42,3% ukupnog broja) i nekorištenje sigurnosnog pojasa, 918 prekršaja (ili 15,2% ukupnog broja).

0 Comment