Noć muzeja: Uz 96 godina postojanja požeški Gradski muzej priključio se tradicionalnom obilježavanju te noći /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P.

Gradski muzej Požega već tradicionalno sudjeluje uz gotovo 250 institucija istih ustanova, galerija, knjižnica i arhiva koji su otvorili svoja vrata za 15. Noć muzeja u više od stotinu gradova diljem Hrvatske. Požežani su ovogodišnju temu pod nazivom “Velike obljetnice hrvatskih muzeja” obilježili prisjećajući se i visokih 96 godina svog muzeja.

Jubilarna Noć muzeja povezana je s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. Ako podsjetimo da je i Gradski muzej Požega ušao u svoju 96. obljetnicu djelovanja, tema Noći muzeja pružila je prigodu da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“.

blank

-Ponosimo se što smo najstariji gradski muzej na području Istočne Hrvatske. Ovom prilikom želim još jednom istaknuti važnost i značaj našeg muzeja u očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te se zahvaliti svim pojedincima i ustanovama koji su nam pomogli u realizaciji naših prošlogodišnjih programa – naglasila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein.

Vrijedne muzealce, ali i sugrađane koji su došli uživati u najdužoj muzejskoj noći pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić podsjećajući na višemilijunski projekt “Požeške bolte” koji donosi rekonstrukciju prostora i novo doba ovoj renomiranoj kulturnoj ustanovi.

blank

-Puno nas je večeras ovdje – ravnateljica i ja zbog toga smo vrlo ponosni. Drago mi je da su Požežani otkrili vrijedne sadržaje koje nudi njihov muzej i stoga s velikim zadovoljstvom mogu ponoviti i ono što dugo najavljujemo, a to je potpuna rekonstrukcija našeg muzeja. Konačno smo pred potpisivanjem ugovora, dobili smo novce i nadamo se da ćemo u idućih dvije do tri godine oplemeniti ovaj prostor te da će i prije 100-tog rođendana požeški muzej zablistati onom snagom i s onim uvjetima kakve ova vrijedna ustanova s dragocjenom građom i misijom i zaslužuje – rekao je gradonačelnik Puljašić.

blank

Ovogodišnja Noć muzeja u Požegi vezana je uz izložbu “Barun Trenk, novo lice legende”. Uz radionicu za najmlađe “U Trenkovoj kapi” i razgled izložbe o barunu Trenku uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Ljiljane Marić, svečano su dodijeljene zahvalnice donatorima i volonterima te suradnicima muzeja u 2019. godini.

Kako je barun Trenk poznat kao kultni ratnik i vrsni mačevalac, u suradnji s mačevalačkim klubom “Dmitar Zvonimir” iz Osijeka prezentirano je upravo mačevanje kao sportska i borilačka vještinu, a kao podsjetnik na priču o barunovom “zarobljavanju” vrijedne šahovske garniture tijekom rata s Prusima, u suradnji sa šahovskim klubom “Vina Markota” iz Pleternice održan je revijalni šahovski turnir Barun Trenk.

Foto: D. Mirković

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića