Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Njemica Gabrijela kuma podruma Sanje i Zlatka Vukovića [FOTO]

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Njemica Gabrijela kuma podruma Sanje i Zlatka Vukovića [FOTO] Požega.eu | Njemica Gabrijela kuma podruma Sanje i Zlatka Vukovića [FOTO]

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Martinje se svake godine obilježava na Sokolovcu, podno Domovinskog križa u vinogradu Sanje i Zlatka Vuković, inače predsjednik požeške Udruge voćara, vinogradara i podrumara „Stjepan Koydl“. Oni na slavlje pozivaju bliske prijatelje u vinogradarsku kuću i podrum ispod nje. Obred krštenja mošta u vino održavaju po starim običajima vinarske tradicije požeškog kraja.

Ovoga puta za kumu Vukovići su izabrali Gabrijelu, suprugu Mate Jurkovića, Požežanina koji se nakon 48 godina rada u Njemačkoj nedavno vratio u rodnu Požegu. Rođenoj Njemici koja poprilično dobro govori hrvatski izbor je izuzetna čast. Dužnosti je shvatila odgovorno te se vrlo dobro snalazila u zastupanju mladog vina pred vinskim biskupom Dinkom Brusom i ministrantima Gordanom Bajić i Brankom Smolićem.

Za bilo koje okupljanje, pa tako i Martinje, Vukovići pripremaju prigodna jela. Suhomesnati naresci kulena, seke i slanine uz raznovrsne sirne namaze, te odojak na ražnju su obvezni. Za glavno jelo Zlatko je pripremio ćevape kuhane u umaku od ajvara s crvenom začinskom paprikom i svinjsku pisanicu nadjevenu povrćem i mesom. Gazdarica Sanja spremila je nekoliko vrsta kolača a posebno je bila zanimljiva štrudla imena „Plitvička“. Za piće vino iz vlastitog vinograda i domaća šljivovica.

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.