Njemica Gabrijela kuma podruma Sanje i Zlatka Vukovića [FOTO]

Autor: D.M.

Martinje se svake godine obilježava na Sokolovcu, podno Domovinskog križa u vinogradu Sanje i Zlatka Vuković, inače predsjednik požeške Udruge voćara, vinogradara i podrumara „Stjepan Koydl“. Oni na slavlje pozivaju bliske prijatelje u vinogradarsku kuću i podrum ispod nje. Obred krštenja mošta u vino održavaju po starim običajima vinarske tradicije požeškog kraja.

Ovoga puta za kumu Vukovići su izabrali Gabrijelu, suprugu Mate Jurkovića, Požežanina koji se nakon 48 godina rada u Njemačkoj nedavno vratio u rodnu Požegu. Rođenoj Njemici koja poprilično dobro govori hrvatski izbor je izuzetna čast. Dužnosti je shvatila odgovorno te se vrlo dobro snalazila u zastupanju mladog vina pred vinskim biskupom Dinkom Brusom i ministrantima Gordanom Bajić i Brankom Smolićem.

Za bilo koje okupljanje, pa tako i Martinje, Vukovići pripremaju prigodna jela. Suhomesnati naresci kulena, seke i slanine uz raznovrsne sirne namaze, te odojak na ražnju su obvezni. Za glavno jelo Zlatko je pripremio ćevape kuhane u umaku od ajvara s crvenom začinskom paprikom i svinjsku pisanicu nadjevenu povrćem i mesom. Gazdarica Sanja spremila je nekoliko vrsta kolača a posebno je bila zanimljiva štrudla imena „Plitvička“. Za piće vino iz vlastitog vinograda i domaća šljivovica.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot