Nižu se nagrade koje dobiva čaglinska škola: Učenici Nadi Stjepanović dodijeljena Godišnja nagrada “Luka Ritz”

Autor: DK

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljena je Godišnja nagrada ,,Luka Ritz“. Vjerujemo kako nema osobe u Hrvatskoj državi koja nije čula za mladića Luku Ritza kojeg su bez ikakvog razloga pretukli huligani dok je čekao tramvaj. Od zadobivenih ozljeda, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici, Luka je preminuo na današnji dan 2008. godine. Imao je samo 18 godina.

U spomen na skromnog i svestranog mladića bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac je predložio uz dopuštenje Lukinih roditelja, da se svake godine na današnji dan nagrade po jedan učenik ili učenica osnovne i srednje škole za osobni doprinos borbi protiv nasilja, mržnje i netolerancije.

Na sjednici Razrednog vijeća 8. razreda čaglinske Osnovne škole, održanoj 8.ožujka 2019. godine pedagoginja Ljiljana Đurđević je predložila i obrazložila iz kojeg razloga učenicu Nadu Stjepanović, predlaže za Godišnju nagradu ,,Luka Ritz“. Razredno vijeće je prijedlog jednoglasno prihvatilo.

-Nada Stjepanović je učenica 8. razreda, i ove godine završava svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Živi u selu Milanlug i spada u statističku brojku više od 70% učenika-putnika koji svakodnevno putuju iz dvadesetak sela Općine Čaglin na nastavu u našu školu. S punim pravom i bez imalo patetike možemo reći kako je Nada zaista iznimno dijete. Nada je uvijek nasmijana i rado pomaže svojim kolegicama i kolegama. Izuzetno je ljubazna i pristojna. Poetska je duša i voli pisati pjesme i prozu. S njima je sudjelovala na Županijskoj smotri LiDraNo. Ove godine pedagoginja ju je predložila za Državnu smotru Novigradsko proljeće te je zbog svojih uspjeha i pozvana. Nada je volonterka Crvenog križa i uvijek se rado odazove humanitarnim akcijama. Jako voli plesati, glumiti i pisati te je članica literarne, dramske i plesne skupine u školi. Uči i japanski jezik te je dva puta osvojila 1. mjesto na natjecanju u govorništvu na japanskom jeziku koje organizira Veleposlanstvo Japana u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Japanski kao INA vodi učiteljica engleskog jezika Akiko Nishimoto Damjanović, koja je prije petnaestak godina život u japanskom velegradu zamijenila mirnim seoskim životom u selu nadomak Čaglina. Nada ima smisla i za likovno izražavanje te je sudjelovala na nekoliko natječaja iz ovog područja – riječi su kojima je pedagoginja Đurđević obrazložila prijedlog za učenicu nadu Stjepanović.

-S nestrpljenjem smo čekali rezultate ovogodišnjeg natječaja. I kada je u OŠ Stjepana Radića Čaglin došao dopis kako se učenici Nadi Stjepanović dodjeljuje Posebno priznanje i stipendija u iznosu od 12.000,00 kuna za daljnje školovanje., sreći i ponosu nije bilo kraja – dodaje pedagoginja Đurđević.

-Jako sam znatiželjna, volim pomagati drugima, upijam sve što vidim oko sebe i onda me to potakne da napišem ili nacrtam one osjećaje koje nosim u sebi! Nažalost osim Luke, još su mnogi nevini stradali u ovom bezobzirnom svijetu gdje nasilje zamrači dobrotu i pravdu. Želim mijenjati svijet koje mora biti bolje mjesto za život! – rekla je učenica Nada.

Pedagoginja Đurđević je u jednoj Cesarićevoj pjesmi pronašla lijepe poticajne stihove

,,Teče i teče, teče jedan slap;
Što u njem znači moja mala kap?…
…Taj san u slapu da bi mogo sjati,
I moja kaplja pomaže ga tkati.“

-Ponosni smo što je Povjerenstvo za dodjelu nagrade ,,Luka Ritz„ na čijem je čelu majka Luke Ritza gospođa Suzana prepoznalo Nadinu istinsku volju i trud da pomaže drugima! Čaglinska škola će i dalje prevenirati nasilje, educirati učenike i poticati na nenasilje, toleranciju i dobrotu – dodaje prof. Đurđević dok se zahvalom na nagradi zahvalila učenica Nada riječima: Ne moramo svi biti odlični učenici, matematičari, olimpijci ili istraživači, ali svi možemo biti dobri ljudi.“

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: