Nije tehnički problem izgraditi nekoliko munjara uz rijeku Orljavu?

Autor: Ljubiša Aleksić

…Davnih godina, možda prije 40, nakon velikih poplava građen je nasip za obranu  Požege od potopa. Ne bih navodio ličnost koja je time rukovodila, jer mu je grad Požega okrenuo leđa. Tada su sagrađene i velike brane za obustavu vode. Njihova je namjena da ublaže, smire divljanje bujice koje bi poderale zemlju, obalu nizvodno zbog divlje siline i još više potopile sela i polja na svome vodotoku.

Međutim, začuđuje činjenica da je već tada, prije 40 godina, pored ove moćne i zdrave brane sagrađena konstrukcija za mini hidro-centralu (MHC)! Dakle, nepoznati projektant, stručnjak već je tada znao da se vodena energija može iskoristi za proizvodnju električne energije! Ipak, do sada nije bila usavršena tehnologija za izgradnju MHC i zato ne možemo biti kritični.

Ali, sada se situacija dramatično promijenila! Sada postoji munjara u Pleternici koja radi kao Švicarski sat! Sada postoje svi tehnološki parametri, projekti, dokumenti i sve od točke do zareza. Sve je poznato. Crno na bijelom. Nema straha od promašaja. A, generator tako opojno zvukom osvaja kao prvi poljubac… Potrebno je samo otići u Pleternicu i u to se uvjeriti.

U pozadini munjare nalazi gomila strojeva. Nešto se tamo krupno sprema i kuha, ali to sigurno neće biti kukuruz Šećerac…

Uvjeti za izgradnju veće munjare na Orljavi u Požegi daleko su povoljniji zbog većeg vodostaja, veće snage, čistoće i brzine rijeke. Dakle, treba to iskoristiti…

Vrijednost i korist od ove munjare nije samo financijska, jer bi dobivali potpuno čistu i jeftinu struju i to vremenski neograničeno. Bitno je da više nije tehnički problem izgraditi više ovakvih munjara uz rijeku Orljavu! Ali, možda je najveća korist što bi stotine učenika srednjih škola mogli uživo gledati što radi tehnologija i možda svoju karijeru posvetiti tome. Tako se stvaraju znanstvenici i kreativci.

Mislim da se grad Požega ne treba zamarati sa ovim pitanjem. Dovoljno je da ovlaste HEP da sagradi munjaru, jer će HEP i naplaćivati tu struju. Ali, za HEP je ovaj izazov ključan zbog razvoja svoje djelatnosti, stvaranje stručnjaka i stjecanje iskustva. Nitko tako brzo ne može savladati ovo gradivo kao HEP-ovci.

Cijeli svijet slavi jubilej 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Svrstan je među 10 najvećih naprednih ljudi i vizionara na svijetu svih vremena. A, on sjedi ovdje pored Orljave zamišljen i zbrinut. Toliko energije protječe svakoga dana i noći pored njega u prazno. Ne može on to shvatiti…

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: